Drobenkový koláč

Jelikož se mi podařilo ukořistit největší poklad naší rodiny – babiččin sešit s recepty – napadlo mě, že se o ně podělím s vámi. Zároveň toho využiju a pokusím se vychytat poměry surovin, jelikož v naší rodině jsou všichni takoví machři, že dokážou uvařit podle receptu „hl. mouka, dkg cukru, vejce, máslo“, protože poměry přece ví každý… No, já mám do téhle úrovně ještě daleko a tak to pěkně všechno odměřím a sepíšu. A vás vezmu s sebou 🙂

Pojďme tedy začít tuhle sérii prvním receptem na oblíbený superjednoduchý drobenkový koláč.

img_2887-5140752

Potřebovat budete:

 2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
1 máslo (já mám poměrně velké hrnky a proto jsem dala celé máslo)
2 vejce
300 ml podmáslí
1 prdopeč (neboli prášek do pečiva)
špetka soli
ovoce na posypání (já měla pár jahod z balkonové úrody a misku borůvek, co můj drahý nazbíral na výletě na hrad Houska)

Postup:

Troubu předehřejte na 180 stupňů. V míse smíchejte mouku s cukrem a na kostky nakrájené máslo. A teď se to musí rukama hníst, až se z toho udělá drobenka. Potom odeberte 3/4 hrnku a dejte stranou. Do zbylé směsi přidejte ostatní ingredience, těsto nalijte do máslem vymazané koláčové formy a posypte ovocem. Pak drobenkou a pečte cca 20 – 40 minut. Každá trouba peče jinak, tak sledujte okraje a drobenku. Až budou zlaté a bude to pěkně vonět z trouby, tak je to hotové 🙂

img_2870-7217944
A teď pořádně posypat
img_2871-2705001
Sem s drobenkou

img_2872-9914480

img_2889-8552239
A takhle nakonec vypadá, mňam 🙂

Doufám, že se vám koláč vydařil, ten můj byl během chvíle pryč. Příště bude následovat pro změnu něco slaného 😉

Mějte se krásně a jezte koláče.