Bezinky nade vše

Bezinky jsou dle mého názoru jedna z nejbáječnějších věcí na světě. Stačí mi k nim přivonět a úplně vidím babičku, jak dělá domácí šťávu. Navíc je mám spojené s létem, sluníčkem, prázdninami a prostě samými příjemnostmi. Letos jsem se hecla a udělala moc dobrou šťávu a také bezinkový curd (taková anglická….hmota? pomazánka? natierka?) a na oboje dokládám recept.

img_6425-3599866

Na bezinkovou šťávu existuje mnoho receptů, mně nejvíc chutná takhle 🙂

Ingredience

  • 40 květů černého bezu

  • 6 bio citron

  • 2kg cukru

  • 40g kyseliny citronové

Postup

  1. Natrhané květy propláchneme, 3 citrony nakrájíme na tenčí kolečka a dáme spolu se 2 litry čisté studené vody odstát v přikryté nádobě na 23 hodin (květy musí být ponořené)

  2. Po uplynutí doby přecedíme (já to dělám přes obyčejný cedník, ale ideální je přes plátýnko), kolečka citronu vyndáme, omyjeme a dáme je zpět do tekutiny

  3. Přidáme  cukr, kyselinu citronovou a vymačkanou šťávu ze zbývajících 3 citron.

  4. Zahříváme na mírném plameni dokud se na okrajích nebudou tvořit maličké bublinky (pozor – nemělo by se vařit)

  5. Uvařenou šťávu nalijeme do vyvařených skleněných lahví, pečlivě uzavřeme a necháme zchladnout. Po vychladnutí uchovávejte v lednici.

Bezinkový curd

Ingredience

  • 4 vejce

  • 50g cukru

  • 200ml bezinkové šťávy

  • šťáva z 1 citron

  • 100g másla na kostičky

Postup

  1. Ve vodní lázni ručně šleháme vejce s cukrem.

  2. Přidáme šťávu a citronovou šťávu

  3. Šleháme a šleháme – cca 10 až 15 minut, až bude směs hustá a bude mít krémovou texturu

  4. Poté misku odstavíme z lázně a vmícháme máslo.

  5. Mícháme, dokud se máslo nespojí se směsí

  6. Nalijeme do vyvařených sklenic.

img_6428-6105505
img_6427-6465460
img_6429-6515633

Ideální do moučníků, na chleba s máslem a na mlsání 🙂

Mějte krásný týden,