Bezové lívanečky a Eton mess

Jsem zpět! Už se mi po vás dost stýskalo. Fakt! Nebojte, moje dočasné zmizení nemá nic společného s tím, že bych se rozhodla nechat blogování (i když by to možná byla výhra pro všechny zúčastněné). V angličtině pro tohle mají super výraz – hiatus. Správně se to asi překládá jako přestávka nebo pauza, ale já tomu říkám totální bezvědomí

Od 20. května, kdy jsem napsala poslední příspěvek, se toho stalo hrozně moc a popravdě mám spoustu věcí a událostí trochu v mlze. Vzali jsme se. To vím s naprostou jistotou. Mám ustřiženou občanku jako důkaz a můj muž taky. Určitě vám co nejdříve sepíšu článek, jak připravit svatbu doslova „na koleni“ a jak se z toho nezbláznit (i když si nejsem jistá, jestli jsem v tomhle bodě ta pravá na rozdávání rad a tipů, ale předstírejme, že ano).

Už asi pět dnů se vám chystám sepsat recept na limetovo-kokosový dort, ale byla jsem schopná maximálně se z posledních sil doplížit z práce a pak zírat do zdi. Ve čtvrtek už moje únava došla tak daleko, že jsem ráno cestou do práce maličko zabloudila. Vyjela jsem pěkně po eskalátoru metra až úplně nahoru a vůbec mě nepřekvapilo, že tam „chybí“ celé obchodní centrum Flora. Na povrchu jsem chvíli zmateně zírala na kostel, než mi došlo, že jsem vystoupila o stanici dřív. Ranní procházka mě alespoň maličko probrala, takže dělejme, že to byl záměr. Ehm, rozhodně (ne)byl Ale dnes, potom co jsem prospala kompletně celé odpoledne, jsem konečně schopná dát dohromady alespoň pár vět. Víceméně smysluplných. No, dejme tomu. 

Nakonec ale nebudu psát o limetovo-kokosovém dortu (nezoufejte, dočkáte se ho později), ale o nejlepší snídani pod sluncem. Bezové lívanečky s pusinkami, šlehačkou a jahodami (tahle geniálně jednoduchá kombinace je známá jako Eton mess) totiž musíte zkusit. V těchto dnech je v podstatě poslední příležitost tuhle dobrotu stihnout připravit se vším všudy, než odkvetou i ty poslední bezové květy… Žádný strach, půjde to i bez čerstvých kvítků (ale s nimi je to samozřejmě dokonalost sama). Tenhle nápad mám napsaný v sešitku To-do už od jara, ale co rozkvetly bezinky, nemohla jsem se myšlenky na tenhle recept zbavit na déle než 2 minuty. Co když mi odkvetou a já zase prošvihnu příležitost, stejně jako se mi to letos povedlo s fialkami a šeříky? Ne! Ani náhodou! Uf, stihla jsem to jen tak tak a vy to taky ještě dáte! 

bezove25cc25812bli25cc2581vance-4117532

Ingredience:

1/2 hrnku bezové šťávy

1/2 hrnku podmáslí

1 velké vejce

3/4 hrnku hladké mouky

3/4 hrnku celozrnné mouky

1 špetka soli

2 lžičky prášku do pečiva

2 lžičky jedlé sody

3 bezové květy (nemusí být)

olej nebo máslo na vytření pánve

K podávání:

1 kelímek smetany ke šlehání

jahody

bezové květy na ozdobu

Postup:

1) Ze všech uvedených surovin vyšlehejte těsto. Pokud by se vám na lívance zdálo příliš tuhé (záleží na savosti mouky), přidejte ještě trochu podmáslí. 

2) Pánev rozpalte na střední stupeň a vytřete máslem nebo olejem. Lžící tvarujte lívanečky, vrchní stranu posypte otrhanými bezovými květy a opékejte z obou stran. Opékejte opravdu zvolna, protože díky obsahu bezové šťávy mají tendenci se připalovat, pokud pánev rozpálíte na příliš vysokou teplotu. 

3) Podávejte s dotuha ušlehanou smetanou, nakrájenými jahodami a rozdrcenými sněhovými pusinkami. Můžete přidat i trochu dalších bezových kvítků. 

dsc_0157-8011373 dsc_0167-6499043 dsc_0172-5375232 dsc_0185-4616257 dsc_0186-7517952 dsc_0187-3297774 dsc_0198-5340047

vaše