Bůčková roláda – Recept

1,3 kg vykostěného bůčku, sůl, 2 vejce, 20 dkg sterilovaných kapií, kmín, pepř, 20 dkg jemných párků nebo podobné uzeniny a 4 vejce natvrdo uvařená.

1 kg bůčku rozřízneme podélně na co největší plát. Ten mírně rozklepeme a osolíme z obou stran. Zbylý bůček umeleme, přidáme syrová vejce, kmín, sůl, pepř a dobře vyšleháme. Takto připravené těsto v tenké vrstvě rozetřeme po plátu bůčku, po délce položíme párky, přidáme uvařená vejce ( dle velikosti rolády a odkrojíme špičky a navlékneme na špejli – dobře drží) a posypeme červenou kapií, případně zelenou petrželku. Roládu svineme jako závin a svážeme nití. Pečeme v pekáči v troubě na mírném ohni, podléváme vodou a poléváme vypečenou šťávou. Asi po 2 hodinách vyjmeme, necháme vychladnout a ztuhnout v ledničce. Podáme nejlépe studenou. Bůčkovou roládu můžeme připravit v různých obměnách: Plát potřeme hořčicí a opepříme, pak na něj položíme pikantní sekanou s česnekem, případně sekanou s dušenými hříbky a vejci.

Na plát položíme ochucenou sekanou a na vrch položíme vaječné omelety se strouhaným sýrem.