Celozrnné anglické muffiny

Jak se dnes máte? Já mám pocit, že bych dokázala pár dnů prospat. Samozřejmě nejlépe v kuse. Zahrabaná v čistě povlečených, voňavých peřinách, v naprostém tichu a klidu. Jak řekla moje kolegyně – probudil se můj vnitřní medvěd – zakládám na sádlo a chystám se na zimní spánek Nějak se mnou nic není… Spát mi nechutná (ok, ok, chutnalo by – čím víc, tím líp), jíst mi nechutná (kecám, chutná mi až moc, hlavně čokoláda, mhmm), myslet mi nechutná, pracovat mi nechutná, uklízet mi nechutná… Jsem taková celá nějaká nanicovatá. Což samozřejmě není omluva pro nějakou delší odmlku. Jakože – pardon, teď hibernuju, pápá Laa Laa a uvidíme se za pár měsíců (kéž by to šlo použít v práci)… Péct by mi vlastně i docela chutnalo, ale vzhledem k tomu, že jsem celá zabržděná a všechno mi trvá rok místo pár minut, takže nějak nezbývá čas. A navíc mám v hlavě jeden konkrétní recept a samozřejmě jsem ho ztratila. 

Abyste rozuměli, mám jeden malý (zlo)zvyk… Všechny recepty, které někde vidím nebo mě zrovna napadnou, si zapisuju na malé barevné lepicí papírky Post It. Což by nebyl problém, kdybych je pak nezakládala na naprosto nelogická místa nebo, když už se mi je podaří uložit do diáře, je nevytrácela, když jen trochu přestanou lepit. Hm. Takže pak horečně listuju diářem a receptovým sešitem (Proč si taky psát recepty rovnou do sešitu, když si je můžu sepsat na papírek a ten pak ztratit, že jo?) a neméně horečně přerovnávám knihovnou, zásuvku u stolu a nakonec obrátím naruby kabelku a vysypu její obsah na podlahu (nejrychlejší řešení – kdo se má v těch megakabelkách bez mapy vyznat…). 

Občas se bohužel stane, že recept už neobjevím. Jako se tomu stalo v případě toho dnešního na celozrnné anglické muffiny. Vždycky, když jsem šla do oddělení potravin Marks&Spencer, pokukovala jsem po jejich nadýchaných English Muffins. Ale nějak jsem nevěděla, jestli je koupit, nebo ne… Nakonec jsem vždy odkráčela s taškou nacpanou sušenkami, marmeládami a dalšími ověřenými dobrotami. Pak jsme jeli na návštěvu za kamarádkou, co bydlí v Anglii, a po jedné jediné snídani bylo rozhodnuto! MILUJU anglické muffiny! Neměli by celozrnnou verzi? Neměli… 

A tak jsem je kdysi dávno (v jedné předaleké galaxii) upekla, ještě v době, kdy jsem o blogu ani nesnila. Vyfotila jsem je doost mizerným foťákem na Instagram a pak… ztratila papírek a tím i recept. Jo. Od té doby jsem po nich toužebně tesknila. Nedávno jsem je někde zahlédla (Přiznejte se!!!! Kdo zalil spící semínko téhle posedlosti?!) a neodolatelná chuť se vrátila. Tak jsem se rozhodla, že dost bylo fňukání a prostě, i přes (sama sobě si způsobenou) časovou tíseň, zkusím recept jiný (nebo možná stejný, už fakt nevím)! A vyplatilo se!

dsc_2917-1588233

Celozrnné anglické muffiny

Ingredience:

1 hrnek mléka

1 sáček sušeného droždí

1 lžíce cukru

1 a 1/2 hrnku celozrnné mouky (já měla pšeničnou)

1 a 1/2 hrnku hladké mouky

1/2 lžičky soli

1/2 lžičky sody

1/3 hrnku rozpuštěného másla

1 malé vejce

olej na vytření mísy

kukuřičná krupice nebo polenta

Postup:

1) Z vlažného mléka, cukru a droždí nechte vzejít kvásek. Potrvá to 10 minut. Oba druhy mouky se solí a sodou prosejte na pracovní plochu (nebo vál). Do mouky udělejte důlek a do něj nalijte kvásek a máslo a vyklepněte vejce. Důkladně propracujte. Ručně hněťte asi 7 – 8 minut. Pokud se těsto lepí, přidejte ještě trochu másla či hladkou mouku. Připravené těsto musí být pružné, lesklé a hladké. Mísu si vymažte olejem, dejte do ní těsto, přikryjte čistou utěrkou (nebo potravinovou folií) a nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Poté těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a vyválejte na placku o síle 2 cm. Vykrajujte kolečka (o průměru 8 – 10 cm) a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem posypaným polentou. Zbylé těsto propracujte, znovu vyválejte a vykrájejte. Pokračujte do vypotřebování těsta. Povrch posypte další dávkou polenty, přikryjte utěrkou a nechte kolečka ještě dokynout. Potrvá to asi 30 minut. Na plotně rozehřejte pánev s těžkým dnem na střední stupeň (u mě je to 5 stupeň z 9). Opékejte 6 minut (dozlatova) z obou stran. Nechte vychladnout. 

2) Před podáváním rozkrojte napůl a obě poloviny muffinu rozpečte v topinkovači (nebo opečte řeznou stranou na pánvi). 

Návrhy k podávání: 

  • čerstvý sýr, rukola, schwarzwaldská šunka, vejce (volské oko či pošírované vejce) 
  • máslo, oblíbená šunka, oblíbený plátkový sýr, rajče 
  • špenát/polníček, brie nebo kozí sýr, nakládané brusinky 
  • avokádo, citronová šťáva, drcené sušené chilli, sůl, vejce natvrdo 
  • cottage, borůvky, borůvkový sirup či borůvkový chia džem 
  • solené máslo, oblíbená marmeláda 
  • domácí skořicovo-medové máslo, karamelizované ořechy 
  • arašídové máslo, banán, javorový sirup 
  • pomerančový nebo citronový krém (orange nebo lemon curd) 

dsc_2843-6445889 dsc_2848-1181714 dsc_2856-8668249 dsc_2887-7623976 dsc_2892-7596301 dsc_2915-6047601 dsc_2941-5233771 dsc_2967-5534110 dsc_2972-7687098

Doufám, že už víte, co musíte mít o víkendu k snídani!

Mějte se krásně,