Celozrnné lívanečky s broskvemi, řeckým jogurtem, slaným karamelem a karamelem

Dobré nedělní skoropoledne všem

Jakpak se máte? My máme za sebou naprosto vyčerpávající (kdo vymyslel práci, měl by se opravdu upřímně stydět a jít pykat do kouta na hrách) ale zároveň krásný týden. Byly jsme totiž pozvány na piknik foodblogerů, jehož součástí byla i soutěž o nejdobřejší dobrotu z grilu (cituji). T. připravila kuře a krevety Tandoori a mátovo-koriandrové chutney a já se pokusila vytáhnout s grilovanými broskvemi s řeckým jogurtem, slaným karamelem (recept mám od The Baker Chick a je výborný) a čerstvě mletým kardamomem. A sklidili jsme nečekaný úspěch! Grilované broskve teď budou mojí letní tajnou zbraní, protože jsou extrémně snadné a taaaak dobré! 

Zamilovala jsem se do nich tak moc, že jsem se je hned v neděli pokusila přetransformovat do formy opuletní snídaně. A co jiného by mohlo v neděli být než lívanečky… Věřte, že takhle kombinace chutí vás naprosto poblázní! 

dsc_0553-2798723

Celozrnné vanilkové lívanečky s grilovanými broskvemi, řeckým jogurtem, slaným karamelem a kardamomem 

Ingredience: 

Slaný karamel: 

1 šálek cukru krupice 

6 lžic másla 

½ šálku vroucí smetany 

1 lžičky vanilkového extraktu 

1 lžičky (dávám i 2) mořské soli 

Celozrnné lívanečky: 

2 vejce 

500 ml vlažného podmáslí 

60 g vlažného másla 

1 lžička vanilkového extraktu 

260 g celozrnné mouky (já použila špaldovou) 

60 g třtinového cukru 

1 lžička jedlé sody 

2 lžičky prášku do pečiva 

1 lžička soli 

3-4 broskve (nebo nektarinky) 

K podávání: 

1 velký kelímek řeckého jogurtu 

drcený kardamom 

Postup: 

1) Nejdříve připravte slaný karamel. Zahřejte pánev s těžkým dnem na středním teplotním stupni. Postupně přisypávejte cukr. Vždy počkejte, až se předchozí dávka roztaví. Zvedejte pánev z plotny a kružte jí, aby se vám karamel nepřipálil. Nechte zezlátnout a poté po lžících přidejte máslo a vždy pořádně promíchejte. Sundejte pánev z plotny a přimíchejte smetanu, vanilku i sůl. Kdyby se v karamelu objevily hrudky, ještě ho trochu zahřejte a nechte hrudky rozpustit. Nalijte karamel do uzavíratelné sklenice a nechte vychladnout. Můžete ho skladovat v lednici a před použitím ho nahřejte v mikrovlnné troubě. 

2) Připravte těsto na lívanečky. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience a v druhé všechny vlhké. Spojte opatrně obě směsi, v těstu by měly zůstat sem tam hrudky. Nechte těsto chviličku odpočívat. 

3) Mezitím zbavte broskve pecek a nakrájejte je na tenké plátky. 

4) Rozpalte pánev nebo lívanečník a tvořte z těsta lžící lívanečky, povrch poklaďte plátky broskví a opékejte z obou stran dozlatova. Podávejte s řeckým jogurtem, karamelem a poprášené kardamomem. 

Pokud chcete udělat můj soutěžní dezert z grilu, nakrájejte broskve na čtvrtiny nebo šestiny a ogrilujte z obou řezných stran. Podávejte teplé, s řeckým jogurtem, karamelem a kardamomem. 

dsc_0554-3104572 dsc_0555-3601229 dsc_0559-8520640

Mějte se krásně, 

vaše