Celozrnné ricottovo-podmáslové lívanečky s omáčkou ze švestek a povidel

Dobré sobotní ráno přeji :-)!

Tenhle recept mám předepsaný už nějakou dobu a dnes jsem se konečně dostala k tomu, abych ho zveřejnila.

Už když jsem dělala ricottové lívanečky poprvé, psala jsem, že jsou to ty nejnadýchanější, nejobláčkovější a celkově prostě nejdokonalejší snídaní na celém širém světě (a pod to se vám podepíšu!!!)… A protože jsem se do nich totálně zamilovala a klidně bych si je dopřávala pořád (k snídani, k obědu, po obědě jako dezert, k večeři, jako večerní zákusek, jen tak… prostě pořád… MŇAM), rozhodla jsem se je zkusit ještě jednou (ehm, opakovaně) s několika změnami (dala bych si je z fleku hned úplně stejné jako minule, ale zase nesmím doma nudit, chápete, ne?). Hladkou mouku jsem tedy zaměnila za špaldovou celozrnnou, místo tvarohu jsem použila podmáslí, místo borůvek jsem do těsta zamíchala maliny, přidala do těsta hrst chia semínek a celou tu voňavou nádheru jsem doplnila omáčkou z povidel a švestek. Recept by byl býval krásně podzimní nebýt těch malin, které jsem si neprozřetelně koupila a které už malinově příliš nechutnaly a byly maličko kyselé. Ostružiny by možná bývaly byly lepší volbou. Nevadí, poučení pro příště… Co vypadá jako malina, už v říjnu bohužel příliš jako malina chutnat nebude (což je naprosto logické, jenže ony se na mě tak smály… Ach jo…). Výsledek byl ale naprostá lahoda, stačí lehce přisladit omáčku a kyselé maliny si na vás nepřijdou!

dsc_1366-4944601

Celozrnné ricottovo-podmáslové lívanečky s malinami a s omáčkou ze švestek a povidel

Ingredience (3 – 4 porce):

200 g ricotty

100 ml podmáslí

200 ml mléka

2 lžíce třtinového cukru 

4 vejce (oddělené žloutky od bílků)

1 lžička vanilkového extraktu

180 g celozrnné mouky (já měla špaldovou)

2 lžičky prášku do pečiva

špetka soli

125 g malin nebo ostružin

hrst chia semínek

máslo na vytření pánve

Omáčka ze švestek a povidel:

švestky

2-3 lžíce povidel

1 lžička skořice 

med nebo javorový sirup

K podávání:

řecký jogurt

Postup:

1) Ricottu, podmáslí, mléko, žloutky, cukr a vanilkový extrakt prošlehejte, aby se dokonale spojily. Vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a šlehejte dohladka. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho stěrkou spojte s těstem. Nakonec opatrně vmíchejte maliny a chia semínka. Rozpalte pánev (případně jí vytřete máslem) a lžící tvarujte lívanečky. Opékejte dozlatova z obou stran. 

2) Zatímco se opékají lívanečky, připravte omáčku. Švestky opláchněte, přepulte a vypeckujte. V rendlíku svařte dvě až tři lžíce povidel, půl hrnku vody a lžičku skořice a ve vzniklé omáčce poduste švestky. V případě potřeby doslaďte javorovým sirupem. (Opět, pokud toužíte po hustší omáčce, rozmíchejte lžíci škrobu v půl hrnečku vody, přilijte k ovoci a za stálého míchání povařte alespoň 2 minuty. Hotová omáčka zhoustne a bude průhledná, ne bělavá.)

3) Lívanečky podávejte s kopečkem řeckého jogurtu a zalité švestkovo-povidlovou omáčkou.

dsc_1363-8005227
dsc_1372-2604388 dsc_1371-3145964
dsc_1386-3062997

Tak krásný víkend, 

vaše