Česnekový krém – Recept

1 palička česneku, 6 středně velkých brambor, 2 lžíce másla, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky,
1l vývaru (nebo vody a Masoxová kostka), 100 ml smetany ke šlehání, 1/2 lžičky mletého nebo drceného kmínu, pepř, sůl, petrželka nebo pažitka na posypání

Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, které vložíme do kastrolu s rozehřátým máslem. Když se česnek začne barvit (nesmí zhořknout), přisypeme mouku, promícháme, osmahneme a zalijeme studeným vývarem nebo vodou (v tom případě přihodíme kostku Masoxu). Uvedeme k varu a přidáme na malé kostičky nakrájené brambory a kmín. Vaříme do změknutí brambor (asi 10 minut) a poté sundáme z plotýnky, rozmixujeme ponorným mixérem do hladka a vmícháme smetanu. Dochutíme solí, pepřem a podáváme s osmaženými kostičkami světlého toustového chleba. Sypeme čerstvou petrželkou nebo pažitkou.