Cheesecake s arašídovým máslem, bílou čokoládou a džemem

Krásný večer vám všem :-)!

Dneska mám pro vás recept, kterému buď zcela podlehnete a budete ho věrně milovat do skonání světa nebo ho budete nenávidět žárem tisíce sluncí. Kdybyste tápali, jak moc intenzivní je nenávist tisíce sluncí (T. nepochybně ví), tak si pusťte film 10 důvodů, proč tě nenávidím a pochopíte… Tenhle film je naše srdcovka. Ne moje, ale naše. Když jsme byly s T. pubertální holky (to jsme pořád, ale tenkrát to bylo zcela legitimní) a musely trávit dny oddělené 120 kilometrovou vzdáleností, vždycky jsme si po sedmé volaly na pevnou linku (neboť to bylo zadarmo) a koukaly spolu na filmy. Tak daleko od sebe a přesto spolu. A nejčastěji jsme si pouštěly právě tenhle. Od té doby ho známe zpaměti od začátku do konce. A stejně dobře známe i sebe navzájem. Jako svoje (na dívky maličko obří) boty. Když se Američani pokusí zmodernizovat nějakou nesmrtelnou klasiku, většinou to dopadne minimálně rozpačitě (většinou bohužel spíš děsivě), autoři se hromadně otáčí v hrobě a o mě se pokouší mrákoty. Ale tohle je výjimka… Byl to můj úplně první film na cééédéééčku (jakože jsem byla fakt velký machr) a tak je mi úplně fuk, že můj milovaný Shakespeare by si nejspíš rval vlasy z hlavy a pak by musel dát na ex láhev pálenky, aby ten šok vstřebal… Miluju ho (film, Shakespeara i ten slíbený recept, co vás pravděpodobně rozpoltí) a basta! A vím, co miluje T. :-). Arašídové máslo! Bílou čokoládu! Cheesecake! Sušenky! A vůbec. A protože měla minulý týden narozeniny, tak volba dortu byla poměrně jasná. Cheesecake z arašídového másla s bílou čokoládou a lahodným vírem z džemu a amaretta (no joooo, trocha toho nebesky lahodného mixu mi zbyla, protože jinak bych už vážně umřela na totální přeslazení)! Tedy je pravda, že Mohamed (rozuměj T.) musel přijít k hoře, neb hora byla stále nemocná a nemohla ani s košem k popelnicím (i když v sobotu už jsem byla schopná stát na nohou bez většího kymácení a péct). A tak jsem začala tvořit. Bez receptu. Jen tak z hlavy. Snažila jsem se tam jednoduše nacpat všechno, co má T. ráda. A kilo lásky navíc, to je jasné! Ovšem tuším, že někteří z vás se při zmínce arašídového másla a bílé čokolády lehce oklepe. Já vím, já vím, taky jsem si lásku k arašídovému máslu i k bílé čokoládě musela vypěstovat jako křehkou květinku (ovšem teď už je to nezničitelný plevel). Nenutím vás, jen vám říkám, že až tenhle cheesecake ochutnáte, pochopíte, že už bez něj nemůžete žít! Věřte mi!

dsc_1901-5525605

Cheesecake s arašídovým máslem, bílou čokoládou a džemem

Ingredience (na malý cheesecake o průměru 20 cm):

Korpus:

70 g digestive sušenek (kupuji v M&S, ale poslouží i věnečky nebo BeBe sušenky)

25 g hořké čokolády

25 g másla

Cheesecake:

2 vejce

70 g cukru krupice

250 g Philadelphie (nebo jiného krémového sýra)

200 g měkkého tvarohu

200 g hladkého arašídového másla

75 g bílé čokolády

Marmeládový vír:

1/2 skleničky oblíbeného džemu či marmelády (já měla lesní ovoce)

1 lžíce amaretta

Postup:

1) Troubu předehřejte na 170 °C. Nejdříve poctivě nadrťte sušenky, poté rozpusťte hořkou čokoládu (nad vodní parou) a máslo a oboje nalijte na sušenky a promíchejte. Vzniklou směs napěchujte na dno dortové formy a takto připravený korpus 10 minut předpečte. 

2) Vejce ušlehejte s cukrem do světlé pěny, následně zašlehejte krémový sýr, tvaroh i arašídové máslo. Bílou čokoládu opatrně rozpusťte ve vodní lázni (fakt bacha, je to potvora nevyzpytatelná) a také jí opatrně zašlehejte do sýrové směsi. Takto připravený krém nalijte na předpečený korpus. 

3) Džem rozmíchejte s amarettem a lžičkou nakapejte na sýrový krém. Pomocí párátka vytvořte vír (tzv. swirl). 

4) Teplotu v troubě snižte na 140°C a na dno trouby položte pekáček s vroucí vodou. Připravený cheesecake položte na střední příšku a pečte 45 minut až 1 hodinu. Upečený cheesecake bude mít zpevněný povrch, ale stále třaslavou konzistenci. Vyplněte troubu, pootevřete dvířka a zajistěte je vařečkou a nechte cheesecake 1 hodinu chladnout uvnitř. Poté ho vyndejte, nechte úplně vychladnout a poté uložte do ledničky.

Pozn.: 

  • Cheesecake má tendenci praskat, takže je dobré zvlhčit atmosféru v troubě. Máte dvě možnosti, jak toho docílit. Buď formu s dortem pořádně obalíte alobalem a posadíte přímo do vodní lázně nebo na dno trouby posadíte pekáček či plech s vodou.
  • Je také důležité nezapomenout snížit teplotu v troubě ze 170°C na 140°C, protože příliš vysoká teplota v troubě také způsobuje popraskání povrchu, jak bohužel vidíte na fotkách.
  • Cheesecake by měl být před krájením dokonale vychlazený (minimálně pár hodin v lednici!), což jsem kvůli nedostatku času nemohla dodržet a proto je chudák takový celý nesoudržný.

dsc_1900-3063192
dsc_1902-4803426
dsc_1905-2493750
dsc_1907-8174699

Tak já jdu na kutě, dobrou,

vaše