Chunky Monkey banana bread

Dnes mám (po dlouhé době) od probuzení skvělou náladu. Nevím, čemu přesně za to vděčím – snad tomu, že mě místo budíku v 7.00 vzbudilo neskutečné chrápání mého drahého v 6.25, nebo to byl pohled na dva voňavé a krásně vyklopené banánové chlebíčky, nebo to, že jsem z tramvaje viděla bývalou přítelkyni mého milého, ze které jsem měla 2 roky osipky a dneska jsem zjistila, že už je mi úplně ukradená (úžasný pocit), takže jsem se pak celý zbytek cesty nadšeně usmívala (kdo mě potkal tomu se omlouvám – opravdu nejsem blázen). Nebo pohled na stánek s barevnými tulipány a narciskami a vedle na stánek s říčanskými knedlíky, což mi vnuklo myšlenku udělat konečně svíčkovou, na kterou se už 3 roky chystám. A nebo to, že mi náš finanční ředitel, když mě viděl, jak fotím svůj upečený výtvor v kuchyňce, řekl, že blogy jsou blbost a že by zrušil internet a nechal tam jen videa, kde psi napadají svoje pány a policajti pro zábavu honí lidi v autech. Mno 🙂 Usmívám se pořád a do sluchátek jsem si pustila soundtrack ze Strážců galaxie a juchám si tu a pobrukuju Play that funky music (Wild Cherry) a raduju se jak kolegům můj banana bread chutná.

Jestli jste dočetli až sem a neoznačili mě za cvoka, tak tleskám a přeladím na serióznější notu, slibuju 🙂 Nápad na tenhle chlebíček se zrodil, když jsem v Albertu míjela mrazák se zmrzlinou Ben&Jerry’s, kterou nábožně uctívám od mých 20, kdy mě s ní seznámila kamarádka v Anglii (u nás je teprve pár let). Vždycky sleduju, co mají zrovna za příchutě a tentokrát padl můj zrak na Chunky Monkey, což je neskutečně dobrá banánová zmrzlina s kusy čokolády a vlašských ořechů. A jelikož je na zmrzlinu ještě pořád moc zima (alespoň mně), tak jsem místo ní upekla srnčí hřbet.

img_5172-4952441
 

Není to vůbec nic těžkého, tak pojďme na recept.

Potřebujete

  • 200g změklého másla (+ na vymazání)

  • 180g cukru

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • 4 žloutky

  • 300g polohrubé mouky (+na vysypání forem)

  • 2 prášky do pečiva

  • špetka soli

  • 1 polotučný tvaroh ve vaničce

  • 3 banány

  • 1 mléčná čokoláda (nejvíce se mi osvědčila Milka)

  • hrst vlašských ořechů

  • tuhý sníh ze 4 bílků

Postup

  1. předehřejte troubu na 10°C

  2. šlehejte máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do konzistence pěny

  3. přidejte žloutky

  4. v misce smíchejte mouku s prášky do pečiva a přidejte i sůl

  5. tuto suchou zašlehejte do cukrovo-máslové směsi

  6. přimíchejte tvaroh

  7. banány rozmačkejte vidličkou a taky zamíchejte

  8. čokoládu a ořechy nasekejte nožem na malé kousky a přidejte do těsta

  9. nakonec ušlehejte sníh a zamíchejte

Pokud by se vám těsto zdálo příliš tuhé, můžete zakápnout mlékem.

Připravené těsto nalijte do 2 malých forem na srnčí hřbet (nebo pečte v jedné na etapy jako já) a dejte péct na cca 40 minut (od 30. minuty sledujte a potom otestujte špelovým testem). Po vyjmutí z trouby nechte 10 minut odpočinout a pak vyklopte. Upečené chlebíčky můžete ještě posypat moučkovým cukrem, nebo třeba přelít čokoládovou polevou – fantazii se meze nekladou 🙂

img_5175-1951699
img_5168-6816759 img_5179-5095059 img_5189-3140674

Doufám, že si pochutnáte stejně jako já a kolegové. Tak krásný den a vlastně i víkend vám všem.

Vaše (rozjuchaná) T.