Čočková polévka

Čočková polévka: Vložil : Zbyněk Hovorka | Datum přidání: 30-11-2010 Přísady:

250g čočky, 70g hladká mouka, 50g cibule, 40 ml oleje, sůl, 3 stroužky česneku, majoránka, pepř mletý

Návod:

Čočku několik hodin před vařením namočíme, aby nabobtnala. Poté čočku dáme vařit a vaříme jí do úplného změknutí. Mezitím, než se nám čočka uvaří si připravíme jíšku. Na jemno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji do zlatova a zasypeme moukou, krátce orestujeme a pánvičku odstraníme z ohně. Jíšku přidáme do uvařené čočky, samozřejmě nejprve zajistíme, aby bylo v polévce dost vody, během vaření se nám voda určitě odpařila a hodně vody také do sebe vsákla čočka sama. Nepřidávejte jíšku všechnu na jednou ale postupně, abychom si hlídali správnou hustotu. Může se vám totiž stát, že vám trochu jíšky bude zbývat, podle množství vody, které jste zvolili. Jíšku řádně rozmíchejte vařečkou, či metličkou, aby v polévce nebyly nežádoucí hrudky. Poté přidejte prolisovaný česnek a polévku osolte. Pak polévku ještě asi 15 minut vařte. Nakonec polévku dochuťte opět solí, tak jak vám to nejlépe vyhovuje a přidejte majoránku. Tipy: Do polévky se nebojte přidat kostku hovězího bujónu. Pokud máte párek, klobásu, uzené či vařené vepřové maso, přidejte je nakrájené do polévky (před zahuštěním). Čočková polévka je velmi energeticky vydatná, ale pokud nemáte problém s kaloriemi, zkuste místo oleje použít vepřová sádlo. Pokud máte polévku na druhý den, uvařte jí malinko řidší, do druhého dne vám ještě trochu zhoustne.