Čokoládový dort s krémem z bílé čokolády a zeleného čaje matcha

Být či nebýt, to je oč tu běží! Shakespeare mě úplně chápe. A já chápu jeho. Fakt! Akorát moje existenciální dilema leží v (trochu, ale jen úplně maliličko) odlišné rovině… Ale jinak je to úplně to samé. Teda téměř. Myslím. Hmmm. 

Držíc v ruce přenosku s dortem (poněvadž na pravou lidskou lebku jsem sáhla naposledy na přednáškách anatomie a vlastně ani nemám potřebu to znovu opakovat, natož s ní nějak dlouze vykecávat) si kladu jedinou palčivou otázku… Donést celý dort do kavárny nebo ho sežrat sama? TO je oč tu běží. (A prosím nezpochybňujte mou schopnost spořádat 12 porcí dortu na posezení, byli byste zklamáni.) Víte, kolik to stojí přemáhání a energie? Každý krok směrem k autobusové zastávce je těžší a těžší. A to nejen proto, že takový dort se bez auta dost pronese a že mám díky tomu pravý biceps výrazně větší než levý, takže vypadám jako nesymetrický Pepek Námořník. Kdyby měl vlasy. A kdyby si liboval v ženském oblečení. A neměl fajfku. No nic. 

Dobře, tak jste mě nachytali na švestkách. Můj muž alias Přenašeč (přiznávám, přezdívku musím ještě poladit) vypadá v tomto směru hůř a jeho ruce to odskákali o dost víc než moje. Nebudu lhát, dost blbě se teď na něj shání trička. Život je pes… Ale taky jsem párkrát (slovy asi tak dvakrát) nějaký ten dort nesla! Na mou duši, na psí uši. Abyste si jako nemysleli, že já jen všechny ty dorty upeču a pak se už jen válím… No jooo, tak válím, ale nechci, abyste to věděli. Takže prosím dál dělejte, že nevíte, že jsem lenoch. A já budu dělat, že nevím, že to víte a děláte, že nevíte… Chápete. Chápete, že jo? 

Při pečení tohohle dortu jsem se hluboce zamyslela, jak je to dlouho, kdy jsem naposledy měla kus dortu (a jestli by se v kavárně moc zlobili, kdybych jim ho donesla lehce ohlodaný). Jako opravdový kus dortu ve tvaru klínku na talířku s dezertní vidličkou… Prostě DORT. Ne drobky zkrojeného korpusu a zbyteček krému vycuclý z do bezvědomí vymačkaného cukrářského sáčku. No a došlo mi, že už to je… Fakt dlouho. Asi jako první-týden-v-listopadu dlouho! Eh? To je nářez, co? Takže je zcela jasné, proč se to vypravování dortů do světa týden od týdne ztěžuje… A taky je jednoznačné, že budu muset upéct dort pro M. 

A najednou vyvstala další potenciální krize. Upéct ten samý (soudě podle všech odborně odebraných vzorků – ok, tak podle vyluxovaných drobků – zcela objektivně dokonalý) čokoládový dort s krémem z bílé čokolády a japonského čaje matcha nebo nějaký úplně jiný? To je oč tu běží právě v tuhle chvíli. A teď babo (Hamlete) raď… 

25c4258cokol25c325a1dov25c325bd2bdort-3285152

Čokoládový dort s krémem z bílé čokolády a zeleného čaje matcha 

Ingredience: 

3 vejce 

1 a 1/2 hrnku krupicového cukru 

3/4 velké kostky másla, změklého 

1 a 1/2 hrnku hladké mouky 

1 hrnek polohrubé mouky 

6 lžic kakaa holandského typu 

1 sáček prášku do pečiva 

1 sáček jedlé sody 

špetka soli 

1 hrnek podmáslí 

6 lžic silné kávy 

Krém:

150 g bílé čokolády 

250 ml smetany ke šlehání 

6 g matcha čaje 

500 g mascarpone 

250 g krémového sýra 

+ případně moučkový cukr na doslazení 

Na ozdobu:

hobliny hořké čokolády

Postup: 

1) Den předem připravte základ čokoládového krému. Smetanu ke šlehání zahřejte v rendlíku, vsypte do ní nalámanou bílou čokoládu a na mírném plameni ji za stálého míchání ve smetaně rozpusťte. Poté odstavte, nechte vychladnout a dejte na noc vychladit do lednice. 

2) Druhý den připravte korpus. Uvařte hrnek silné kávy a nechte ji vychladnout. Troubu vyhřejte na 180°C. Rozevírací dortovou formu o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení. Vyložte dno i boky formy – boky vymažte trochou másla a kolem dokola přilepte pruh papíru a lehce přitlačte. 

3) Vejce vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Poté zašlehejte změklé máslo. Oba druhy mouky, kakao, prášek do pečiva, sodu a sůl přesejte přes jemné sítko. Moučnou směs, podmáslí a kávu přidávejte po částech do těsta a zašlehejte na malé otáčky. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct. Pečte 25 minut odkryté a 25 minut zakryté alobalem nebo archem pečícího papíru. Propečení zkontrolujte zapíchnutím špejle do středu korpusu. Pokud jí vytáhnete suchou, je hotovo. Korpus nechte vychladnout ve formě. 

4) Na krém z bílé čokolády nejdříve prošlehejte základ připravený předešlého dne a zašlehejte do něj přes sítko prosetý čaj matcha, mascarpone a krémový sýr. V případě, že vám krém připadá málo sladký, doslaďte ho moučkovým cukrem. 

5) Pokud je potřeba, korpus nejdříve zakrojte do roviny a poté ho jednou vodorovně prokrojte. Spodní část korpusu potřete třetinou krému, přiklopte vrchním dílem korpusu a celý dort potřete další 1/3 krému a uhlaďte. Zbytkem krému naplňte cukrářský sáček se špičkou s velkými ostrými zuby. Povrch dortu ozdobte špičkami krému. 

6) Dejte dort alespoň na hodinu vychladit do lednice. Poté ozdobte hoblinami čokolády. 

dsc_0910-6570911 dsc_0911-7080368 dsc_0907-8730932 dsc_0898-7472682 dsc_0900-8544443

 

vaše !