Dokonalý cheesecake

Vítám vás tu v novém roce! Jak začal ten váš? Náš rok 2018 začal doslova a do písmene růžově. Ale řekla bych, že to bylo částečně proto, že se nám podařilo vyprat jedny moje červené šaty se vším světlým prádlem (Hotová Rachel a její červená ponožka Co na to říct, jsme fakt ztracený případ…), takže máme teď téměř všechno krásně růžové. Ještěže mě cosi osvítilo (Že by vize zářivé budoucnosti?) a já muže odradila od praní mé hodobožové bílé halenky s tím, že si ji raději vyperu v ruce. Asi jsem orákulum nebo co… Já proti růžové fakt nic nemám. Přísahám. Vlastně by to asi nebylo až takové drama, kdyby mi aspoň slušela… Ale to ne, to bych chtěla moc, já musím vypadat jako obří chodící bonbon. Dovedete si představit marshmallow v nadživotní velikosti? Čirý horor. I mému muži sedí o poznání víc než mně. No nic, asi mu budu muset všechno obarvené oblečení darovat. To bude panečku pohled, v mé puntíkované halence s vázačkou bude určitě opravdu štramák, ze kterého každého příčetného jedince trefí šlak. Ale poučení je jednoznačné. Teď už je nad slunce jasné, že bych se měla držet své oblíbené černé. Zkrátka zásah shůry. 

Začátek roku byl ale růžový ještě z jednoho důvodu a to je tenhle cheesecake. Je to totiž bez legrace nejlepší cheesecake na světě. Opravdu. Je to přesně ten typ dezertu, který budete neustále chodit tajně ukrajovat a pak po sobě zahlazovat stopy (ehm, sušenkové drobky). Budete si říkat – když z té zbývající poloviny ukrojím ještě tenoučký proužek po celé délce, nikdo si toho přece nemá šanci všimnout… Bohužel má, protože to skončí tak, že i jedince s nulovou prostorovou představivostí by trklo, že to, co zbylo v lednici, rozhodně není polovina kruhu, ale maximálně polovina bikonvexní čočky. Jenže zkuste odolat… Tenhle cheesecake totiž chutná jako nejdokonalejší a nejjemnější domácí vaječný likér. Hedvábně jemnou chuť náplně, která voní vanilkou a muškátovým oříškem, doplňuje korpus z mých nejoblíbenějších kořeněných sušenek Speculatius, svěží vrstva zakysané smetany, voňavá šalvěj a šťavnaté ovoce. Stačí jedno sousto a jste ztraceni. Hotový sen! 

cheesecake-8551658

Dokonalý cheesecake 

Ingredience: 

Korpus: 

200 g sušenek Speculatius (já použila s plátky mandlí) nebo Lotus 

25 g másla, rozpuštěného 

Náplň: 

250 g krémového sýra 

250 g mascarpone 

125 g 40% smetany 

125 g slazeného kondenzovaného mléka 

60 g krupicového cukru 

1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu 

1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku 

1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá 

2-3 lžíce rumu 

2 vejce 

2 žloutky 

Poleva: 

180 g zakysané smetany 

1-2 lžíce krupicového cukru (podle chuti) 

Na ozdobu: 

menší svazek šalvěje, lístky otrhané 

čerstvé maliny 

zrnka granátového jablka 

Postup: 

1) Troubu vyhřejte na 180°C. Dno i boky dobře těsnící dortové formy o průměru 18-20 cm vyložte papírem na pečení. Sušenky nadrťte nebo rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Vzniklou drobenku vsypte do formy a upěchujte lžící. Pečte 10 minut a poté nechte alespoň 15 minut chladnout. 

2) Teplotu v troubě snižte na 120°C. Na dno trouby položte pekáček a vlijte do něj vroucí vodu. Krémový sýr prošlehejte s mascarpone, smetanou, kondenzovaným mlékem a cukrem. Poté vmíchejte škrob, muškátový oříšek, vanilku a rum. Nakonec po jednom vešlehejte i vejce a žloutky. Připravenou náplň nalijte na předpečený korpus a vložte do trouby. Pečte 60-80 minut nebo dokud okraje dortu nejsou pevné a střed stále ještě lehce třaslavý. Nechte hodinu chladnout v pootevřené troubě. 

3) Po hodině dort vyjměte, troubu opět zapněte na 180°C. Zakysanou smetanu prošlehejte s cukrem a vzniklou polevou rovnoměrně potřete cheesecake. Pečte 15 minut, pak cheesecake vyjměte z trouby, nechte 1 hodinu chladnout na mřížce a poté dejte minimálně na 4 hodiny do lednice (lépe však přes noc). 

4) Povrch dortu před podáváním ozdobte lístky šalvěje, zrnky granátového jablíčka a malinami. 

Poznámka: 

  • Pokud si nejste jisti, zda forma, kterou používáte dostatečně těsní, raději ji položte na plech s nízkým okrajem a teprve poté do ní nalijte náplň a vložte plech i s formou do trouby. 
  • Pokud naopak už předem víte, že forma netěsní, určitě ji nepoužívejte. Náplň je poměrně tekutá a byla by škoda, kdyby celá skončila na plechu a vám zůstaly jen oči pro pláč. 
  • Pokud na přípravu korpusu používáte jiný druh sušenek, který obsahuje méně tuku, přidejte více másla. Já většinou používám poměr 150 g sušenek a 50 g másla. 

dsc_4921-1661638 dsc_4932-6900486 dsc_4942-2978740 dsc_4975-9152040 dsc_4951-9924028 dsc_4981-6518409 dsc_4952-4060009

Krásný večer, 

vaše