Dýňový cheesecake s karamelovou krustičkou a pekanovými ořechy

Dobré odpoledne :-)!

Nemáte někdo zaručenou radu, jak se zbavit rýmy? Jako já chápu, že neléčená rýma trvá sedm dní a léčená týden, ale já už jí mám od konce srpna a dost mě otravuje. Ne, bohužel není alergická. Je to přesně ta hnusná rýma, kdy chvíli pomalu nestíháte měnit promáchané inkontinenční prostředky a pak najednou jako by vám dutiny někdo zalil čerstvým asfaltem a hlavu máte těžkou jako z olova. Prostě otrava. A to nejen proto, že už jsem za tu dobu spotřebovala asi miliardu papírových kapesníků a to trochu leze do peněz. Zvlášť, když po týdnu zcela marného boje přesedláte na takové ty ultra-super-jako-dětská-prdelka-jemné kapesníky, abyste neměli nos sedřený až na kost (nebo chrupavku, ale chápem se, že jo). Což pochopitelně stejně máte. Takže jo, vypadám jako malomocný ožrala. Navíc s těma rýmovýma očima à la angorský králík už jsem to dotáhla na zhulenýho malomocnýho ožralu. A jako bonus to nejde zakrýt mým zcela nevýkonným BB krémem a make-up si teda kvůli tomu fakt kupovat nebudu. A korektoru bych na tu skulpturu vypatlala celou tubičku potažmo tyčinku. Toho bohdá nebude, aby… No nebo tak nějak, to je fuk, prostě tyhle akce podnikat nebudu. Takže určitě naprosto chápete, že potřebuju nějakou neprůstřelnou radu na záchranu nosu (obličeje… života…). Budu vám vděčná na věky věků.
Asi si dovedete představit, že jsem dost nakrknutá a neustále si něco brblám pod fousy jako Mrzout. A je taky naprosto jasný, že zvednout náladu mi může jenom něco fakt extrémně dobrého. Tak jsem si upekla cheesecake. Dýňovej. Jo, přesně tak, jen pro sebe. Ale dala jsem nakonec i manželovi, dělal na mě psí oči. Vím, že už tu trochu podobný máme, ale musela jsem si prostě udělat radost, znáte to. Chvíli jsem váhala, jestli ho sem dát, ale s každým dalším kouskem mi bylo víc jasné, že jednoduše musím.  

d25c325bd25c52588ov25c325bd2bcheesecake-4048380

Dýňový cheesecake s karamelovou krustičkou a pekanovými ořechy

Ingredience:

Na korpus:

100 g medových perníčků

50 g pekanových ořechů

50 g másla

Na náplň:

300 g dýňového pyré

300 g ricotty

125 g krémového sýra

4 lžíce medu

1/2 lžičky vanilkové pasty nebo dřeň z 1/2 vanilkového lusku

1 lžička koření mixed spice

35 g kukuřičného škrobu

3 celá vejce


Na dokončení:
1 lžíce zlatého krupicového cukru

Na ozdobu:

30 g pekanových ořechů

1 lžíce zlatého krupicového cukru

1 lžíce vody

Postup:

1) Troubu rozehřejte na 180°C a formu o průměru 18-20 cm vymažte máslem a vyložte papírem na pečení. Perníčky a ořechy nasekejte sekáčkem nebo nastrouhejte a promíchejte. Máslo rozpusťte a nalijte na směs perníčků a ořechů. Prsty vypracujte drobenku a vtlačte ji na dno dortové formy. Pečte 10 minut a nechte lehce zchladnout.

2) Ztlumte troubu na 120°C a na dno vložte pekáček s vodou. Dýňové pyré prošlehejte s ricottou, krémovým sýrem, medem, vanilkou, kořením a škrobem. Nakonec po jednom zašlehejte vejce. Připravenou náplň nalijte na předpečený korpus a vložte do trouby. Pečte hodinu nebo dokud okraje nejsou pevné a střed stále ještě lehce třaslavý. Nechte zcela vychladnout v troubě a poté dejte cheesecake minimálně na 2 hodiny do lednice (lépe přes noc).

3) Ořechy vhoďte do pánve, posypte cukrem a na mírném plameni nechte zkaramelizovat. Míchejte, aby se ořechy karamelem hezky obalily. Podlijte vodou, míchejte a zahřívejte, dokud se voda neodvaří. Zkaramelizované ořechy vysypte na talíř nebo plech s archem papíru na pečení a nechte vychladnout.

4) Cheesecake rovnoměrně posypejte lžící cukru a pomocí flambovací pistole cukr zkaramelizujte. Nakonec ozdobte připravenými ořechy.

dsc_0630-1538915
dsc_0634-4347018
dsc_0640-2746328
dsc_0670-8276078
dsc_0673-2767131
dsc_0717-1165449

vaše