Fondue quiche s červenou cibulí

V životě jsem si musela položit několik zásadních otázek…

Proč tu jsme? 

Kde končí vesmír? 

Existuje bůh?

Co bych měla v životě dělat?

Proč bych se neměla barvit na blond?

A je něco lepšího než rozpuštěný sýr?

Odpovědi na valnou většinu nebyly vůbec uspokojivé. Kromě té poslední. Nic – nic není lepší než rozpuštěný sýr! (vážně). Představa kotlíku plného zlatého sýra, vonícího kapkou alkoholu – pitomej Pavlovův reflex, slintám si na klávesnici. Bohužel příprava fondue není věcí každodenní a proto jsem se rozhodla udělat výjimku ve svém zdravovýživovém novoročním jídelníčku a vytvořila jsem fondue ve formě quiche a přidala červenou cibuli, protože ji prostě zbožňuju. Pokud máte na sýr podobný názor, tady je recept 🙂

Těsto

330 g hladké mouky

170 g povoleného másla

2 vejce

špetka soli

Náplň

500g červené cibule

lžička másla 

3 lžíce octa balsamico

špetka cukru

130 g sýra Gruyere

130g Ementálu

2 kelímky šlehačky (takové ty cca 250 ml)

5 vajec

špetka soli

pepř
 

dsc8988-2041607
 

Postup

Z mouky a změklého másla ve velké míse vypracujte rukama těsto (mělo by mít konzistenci drobenky). Potom přidejte vejce a opět zpracujte, ale jen do doby, než budete mít tužší hroudu (pozor nepřehnat to s hnětením, jinak by těsto nebylo tak křehké). Těsto zabalte do potravinové folie a uložte na 30 minut do lednice.

Cibuli oloupejte, rozkrojte napůl a půlky potom nakrájejte na plátky (tedy půlkolečka). Na pánvi rozpusťte máslo a přidejte cibuli a restujte, dokud nezhnědne a nebude vláčná (mělo by to zabrat cca těch 30 minut, co se vám chladí těsto). Po cca 20 minutách přisypte lžičku cukru a míchejte. Za 5 minut přilijte ocet a ještě 5 minut restujte. Nakonec ochutnejte a podle chuti přidejte ocet nebo cukr.

Na pomoučněném válu rozválejte těsto na tenkou placku (formu na quiche na ni položte – těsto by mělo o kousek přesahovat okraje formy). Potom pomocí navinutí na váleček přeneste těsto do formy, vtlačte do krajů a odstřihněte přebytečné těsto (pár milimetrů od kraje formy). Nakonec horní okraj těsta zahněte dolů – vznikne taková obrácený okap. Není to nutné, ale vypadá to líp 🙂

Předehřejte si troubu na 160 stupňů a v míse rozšlehejte vejce, přidejte šlehačku, nahrubo nastrouhaný sýr, osolte a opepřete. Polovinu směsi nalijte do koláče, na to poklaďte rovnoměrně cibuli a zalijte zbytkem smetanové směsi.

A teď už to jen strčte do trouby a pečte přesně 45 minut.

Potom vyndejte a ideálně teplé (ne horké!) podávejte.

dsc8966-3133601 img_4689-7721995 img_4703-1344009

PS: pokud máte nějaký jiný oblíbený sýr, tak ho tam rozhodně přidejte – variacím sýrů se meze nekladou 😉

Mějte krásný zbytek týdne,