Francouzské tousty plněné tvarohem a malinami

V neděli byl slavný den, protože po týdnech jogurtů, mléčných rýží, vývarů a přesnídávek (a nemocniční bramborové kaše, kteroužto se ale vší silou snažím navždy vytěsnit ze své mysli) jsem k snídani měla francouzské tousty s jogurtem (ne, ani těch pár týdnů, kdy jsem je v podstatě snídala, svačila, obědvala i večeřela mi nedokáže jogurty zprotivit) a javorovým sirupem. V uších mi pořád zní andělská hudba. Fakt! Takhle nějak si představuju ráj :-). 

My sice měli na jídelníčku „obyčejné“ (nebo teda vůbec ne obyčejné, ale řekněme základní), ale pro vás tu mám ještě něco o pár chlupů lepšího – francouzské tousty plněné tvarohem a šťavnatými malinami. Jsou naprosto dokonalé. Přísahám! Na mou duši, na psí uši. Bude se vám o nich zdát. Vláčné, nadýchané, voňavé a vlastně vůbec ne tak hříšné, jak by se mohlo zdát. Maximálně hříšně dobré. Kdybyste vynechali amaretto, tak jsou vlastně téměř skrz naskrz fit (v závislosti na chlebu, který zvolíte). Jenže kdo by vynechával amaretto, že jo? 

Já si na maliny (a na ostružiny a švestky a jablka – aaaa, už aby to bylo) snad troufnu o víkendu, nesmím si moc vyskakovat. Zatím se držím při zdi a začínám koketovat s „neškodnými“ (tedy bez semínek, tvrdých slupek, příliš kyselých šťáv a podobných radostí) druhy ovoce – kanadskými borůvkami a banány. Ale až přijde čas malin, přijde i čas plněných francouzských toustů. Ach ta andělská hudba je zpátky… 

francouzsk25c325bd2btoust2bs2bpln25c4259bn25c325bd2btvarohem2ba2bmalinami2b252822529-5413475

Francouzské tousty plněné tvarohem a malinami 

Ingredience (na 4 plněné tousty): 

2 velká vejce (velikost L) 

140 ml mléka 

špetka soli 

špetka stévie nebo krupicového cukru 

250 g měkkého tvarohu ve vaničce (tučného nebo polotučného) 

2 lžíce amaretta (nebo jiného oblíbeného likéru) 

1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá 

špetka kardamomu 

stévie nebo moučkový cukr podle chuti 

8 plátků sendvičového chleba (jsou větší než plátky toustového chleba, já mám ráda třeba ten z M&S) 

125 g malin 

K podávání: 

čerstvé ovoce 

javorový sirup 

Postup: 

1) Vejce prošlehejte s mlékem, špetkou soli a stévie (nebo cukru). 

2) Tvaroh promíchejte s amarettem, vanilkou a kardamomem a podle chuti doslaďte stévií nebo moučkovým cukrem. 

3) Plátek chleba potřete 1/4 tvarohového krému, do něj zatlačte pár malin (zhruba 4-5) a přiklopte druhým plátkem. Po celém obvodu lehce lehce přitlačte jeden plátek k druhému. Takto naplněné sendviče obalte v připraveném těstíčku a na nepřilnavé pánvi opékejte dozlatova z obou stran. 

4) Podávejte s čerstvým ovocem a javorovým sirupem. Můžete si udělat i dávku krému navíc jako já, protože je opravdu božský. 

dsc_2584-6291212 dsc_2590-5151739 dsc_2604-6271564 dsc_2612-4377885 dsc_2616-8775885 dsc_2636-2140547

 

vaše  

P.S.: Při plnění francouzských toustů se fantazii meze nekladou! Tvaroh můžete nahradit ricottou nebo mascarpone a maliny zaměnit za jahody, borůvky, ostružiny či fíky. Ovšem můžete si i „vyhodit z kopýtka“ a mezi plátky chleba schovat nutellu a plátky banánu, ořechové máslo, domácí zavařeninu, oblíbenou čokoládu… Prostě téměř cokoli.