Francouzské tousty s kardamomem, vanilkou a kapkou růžové vody

Ještě než se pustím do všech těch vánočních radostí, mám pro vás jeden ultra jednoduchý recept na božskou víkendovou snídani. A když píšu jednoduchý, tak až tak, že by ji zvládlo připravit snad i pětileté dítě. Tedy za podmínky, že netrpí zvláštní fascinací ohněm a rozpálenými věcmi a nemá tendenci na ně sahat, jako mé pětileté já. Ehm. V tom případě bych ho možná nechala jen připravit těstíčko a namáčet plátky chleba a kolem pánve utvořila dvoumetrovou ochrannou oblast. To už nechám na vás.

Každopádně francouzské tousty se teď dělí o pomyslné výsluní s palačinkou Dutch baby pancake. Asi proto, že v obou případech servírujete báječnou snídani během 25 minut. A to jednoduše chcete. Fakt.

Jo a ještě jsem učinila objev! Nejlepší je na tyhle tousty večerní chlebík. Ne, tenhle příšerný název jsem nevymyslela. Tak se tahle věc, kterou najdete v obchodech v regálech u balených chlebů, skutečně jmenuje. Je to takové vzduchové měkké nic se semínky, které podle výrobce obsahuje hodně moc proteinů a hodně málo sacharidů (jakože low carb, fitness a tak). Funkci chleba to příliš neplní, poněvadž pomalu nedrží tvar a zátěž jednoho plátku šunky by mohla být smrtící, ale namočte to do těstíčka a opečte a… Ó můj bože! Dokonalost. Navíc můžete mít dobrý pocit, protože máte snídani plnou proteinů (teda nebýt toho javorovýho sirupu pochopitelně)! Takže takový hřích-nehřích. Ach, já jsem vždycky chtěla být chytrou horákyní. 

francouzsk25c325a92btousty2bs2bkardamomem252c2bvanilkou2ba2bkapkou2br25c525af25c525beov25c325a92bvody2b252822529-5217409

Francouzské tousty s kardamomem, vanilkou a kapkou růžové vody

Ingredience:

3 vejce

200 ml mléka (můžete použít i mandlové, sojové, rýžové)

2 lžičky vanilkové pasty

1/2-1 lžička mletého kardamomu

1/2 lžičky růžové vody

1 balíček večerního chlebíku nebo sendvičového chleba

olej nebo máslo na vytření pánve

K podávání:

zakysaná smetana

čerstvé ovoce

javorový sirup

Postup:
1 Vejce, mléko, vanilkovou pastu, kardamom a růžovou vodu prošlehejte dohladka. Těstíčko můžete i osladit trochou stévie nebo moučkového cukru, ale vzhledem k tomu, že hotové francouzské tousty na závěr polijete javorovým sirupem, není to vůbec nutné. Rozpalte pánev a vymažte jí kouskem másla nebo olejem. Plátky chleba postupně namáčejte do těstíčka a opékejte dozlatova z obou stran. Francouzské tousty podávejte s čerstvým ovocem, kopečkem zakysané smetany a polité javorovým sirupem dsc_0749-5346234
dsc_0769-3511024 dsc_0776-4629349 dsc_0779-5009811 dsc_0805-4876812 Mějte se krásně,
vaše

P.S.: Jako myslím, že to nemusím zdůrazňovat, ale tohle fakt není reklama na chleba. Já jen, abyste si nemysleli ošklivé věci a tak…