Gulášová polévka

Gulášová polévka: Vložil : Zbyněk Hovorka | Datum přidání: 02-02-2010 Přísady:

200g hovězího/vepřového masa, 300g brambory, 5 stroužků česneku, 100g hladké mouky, 100g cibule, olej, kmín, paprika sladká (koření), majoránka, sůl, pepř černý mletý, polévkové koření

Návod:

Gulášová polévka je jednou z nejoblíbenějších polévek u nás. V tomto receptu se naučíme dělat takzvanou „klasiku“, tedy polévku tak jak jí dostanete ve většině restaurací. Příprava: Oloupejte a nakrájejte cibuli na drobné kostičky, semelte připravené maso co nejvíce na hrubo (nemáteli mlýnek, maso nakrájejte na co nejmenší kousky a pak je ještě nožem posekejte), osolte ho a okořeňte mletým pepřem, oloupejte česnek a slisujte ho, oloupejte brambory a nakrájejte na drobnější kostky.

Postup: V hrnci na oleji orestujte cibuli do zlatova, přidejte kmín a vložte kousky masa. Maso restujte tak 4-5 minut za stálého míchání. Do orestovaného masa přidejte papriku, promíchejte, přilejte cca 2 litry vody a dle chuti osolte. Polévku přiveďte k varu a pak do ní vložte brambory. Teď polévku nechte vařit dokud nebudou brambory měkké. Mezitím si na pánvičce připravte jíšku, kterou později polévku zahustíme. Jíška je jednoduchá, protože cibuli už máme v polévce stačí na oleji orestovat připravenou mouku. Jíšku na plameni zbytečně nerestujte dlouho, není to třeba, stačí jen minuta. Pokud už máme brambory v polévce skoro měkké, přidejte jíšku a pořádně vařečkou promíchejte. Teď je čas přidat slisovaný česnek. Vařte dokud brambory nebudou úplně měkké a polévku odstavte. Uplně nakonec přidejte majoránku a polévkové koření.