Houbové kyselo

Přiznávám bez mučení, tuhle sérii našich rodinných receptů jsem nechala tak trochu usnout. Přes léto jsem hlavně pekla a vlastně ani tak moc nevařila (když nepočítám saláty), nicméně přichází podzim, venku je tak nějak lezavo, pošmourno a mně je zima. (vlastně u sebe pozoruju pouze dva modely – buď je mi horko, nebo zima…termoregulace nefunguje, chtělo by to servisní prohlídku). A když je mi zima, vařím hutná horká jídla na zahřátí. Tohle kyselo dělám za poslední 2 týdny potřetí a tak jsem se rozhodla reinkarnovat Babiččinu kuchařku, ba co víc, ponořit se do ní hlouběji 🙂 Ideální je vařit z hub, které jste si přes léto nasbírali a usušili. Bohužel letos ta houbařská sezóna stála s odpuštěním za houby a tak určitě využijte zásob místního supermarketu. Doporučuju ale hřiby, taková ta kupovaná směs se mi moc neosvědčila… No a nebo, pokud mate hodné a aktivní kamarády, podaří se vám dostat pořádnou pixlu praváků, když budete hodně a urputně prosit 🙂

p9150441-2216767

Suroviny

  • 2 větší cibule

  • 2 lžíce rostlinného oleje

  • 5 větších brambor

  • 2 balení kupovaných sušených hříbků a nebo 3 pořádné hrsti domácích

  • 2 polévkové lžíce drceného kmínu

  • špetka soli

  • 3 bobkové listy

  • 2 litry hovězího vývaru (nebo vody + 3 kostičky hovězího bujonu, ideálně bio, ale hlavu vám neutrhnu)

  • 0,5 litru mléka

  • 3 vrchovaté lžíce polohrubé mouky

  • 1 kelímek sladké smetany (12%, 250ml)

  • 2 vejce

  • Ocet dle chuti

Měla bych ještě asi upozornit, že podle mě nemá cenu vařit něčeho málo a tak si rozhodně vezměte větší hrnec a pozvěte návštěvu 🙂

  1. Cibuli nakrájejte na drobno a ve větším hrnci na oleji nechte zesklovatět

  2. Oloupejte a nakrájejte brambory na male kostičky

  3. K cibuli přisypte houby, kmín, sůl a krátce osmahněte

  4. Když houby trošku změknou, přisypte brambory, přilijte vývar a přidejte bobkový list a sůl.

  5. Vařte, dokud nejsou brmbory měkké (já to vařím tak 30 minut)

  6. Ve větším hrnku rozmíchejte mléko s moukou a přilijte k bramborám

  7. Přilijte take smetanu

  8. Nechte 15 minut na mírném plameni povařit

  9. Sudnejte z plotny, rozklepněte do polévky 2 vejce a chvilku zuřivě míchejte, aby se vejce rozptýlily

  10. Nakonec ochutnejte a po lžičkách přidávejte ocet, dokud kyselo nebude mít požadovanou chuť. A samozřejmě dosolte, pokud potřebujete.

p9150440-9444760
p9150464-4767011
p9150477-5018712

Já mám ráda poměrně dost kyselé, takže když ho vaří někdo jiný, jsem za Trautenberka – To kyselo je málo kyselý.

obrazky-krkonosska-pohadka-35-9281753

Mějte se pěkně,