Hovězí na žampionech – Recept

500 g hovězího zadního masa, sůl, pepř, 1 velká cibule, 1/2 balíčku zmrazené kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), sklenka bílého vína, 2 lžičky koření divočina, 2 lžíce hladké mouky, 250 g žampionů (nebo jiných čerstvých hub),

2 lžíce másla, špetka soli a drceného kmínu, kelímek zakysané smetany, olej

Maso osolíme, okořeníme a opečeme i s cibulí na oleji. Přidáme zeleninu, podlijeme vařící vodou a dusíme v troubě za občasného podlití vodou a přelévání výpekem. Ke konci pečení podlijeme vínem. Mezitím očistíme houby, pokrájíme je a osmahneme na másle. Mírně přisolíme a okmínujeme. Měkké maso vyjmeme, výpek zaprášíme moukou, zapražíme, zalijeme vodou a smetanou, prošleháme a povaříme. Přidáme houby a dochutíme. Maso nakrájíme na plátky a v omáčce prohřejeme. Podáváme s houskovými knedlíky. Omáčku na talířích můžeme doplnit hustě ušlehanou šlehačkou, brusinkami nebo rybízem (a la brusinky). Maso nemusíme dusit v troubě, ale v tlakovém hrnci, což trvá asi 40 minut.

Klasicky upravený pokrm je však chutnější.