Jablkovo-hruškový crumble pro vítěze

Vám, co bydlíte v Praze jako já, nejspíš neušlo, že se minulou sobotu konal tradiční běžecký závod Půlmaraton. Prakticky celý střed města byl obehnán zátarasy a zaplněn sportovními fanoušky, nikde se nedalo projít – prostě blázinec. To je všechno hezký, ale proč o tom čtu tady?, říkáte si asi 🙂 Důvod je prostý – závod běžela i sestra mého drahého, kterou mám hrozně ráda a je pro mě velkou inspirací (z neběžce na půlmaratonce se vypracovala za 2,5 měsíce přísným tréningem a zdravým jídelníčkem – neuvěřitelný). A jelikož na víkend zůstala u nás, chtěla jsem jí upéct něco strašně dobrého na oslavu, ale zároveň jsem jí nechtěla úplně narušit režim. Zvolila jsem tedy kompromis – jablkovo hruškový crumble (cukru je tam sice požehnaně, ale je tam ovoce a to je zdravé, žejo).

img_5489-6145880

Jak už je u mých receptů zvykem, není to nic těžkého – prostě to jen naházíte do pekáče a vyrobíte drobenku, což je docela zábava 🙂

Ingredience

  • 600g jablek (ideálně kyselejších)

  • 600g hrušek

  • 250g cukru krupice

  • 2 polévkové lžíce hladké mouky

  • 1 čajová lžička skořice

  • 1/3 čajové lžičky drceného kardamomu (to je volitelné – pokud ho nemáte rádi, nemusíte ho použít, ale s ním je to super)

  • 300g hladké mouky

  • 200g změklého másla

  • špetka soli

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180°C

  2. Jablka a hrušky oloupejte a nakrájejte na kostky.

  3. Vložte do zapékací mísy, posypte 50g cukru, 2 lžícemi mouky, skořicí a kardamomem.

  4. Přímo v zapékací míse promíchejte, aby se ovoce obalilo v koření.

  5. Ve větší míse smíchejte mouku, zbylý cukr, sůl a poté přidejte změklé másla. Rukami hněťte a drolte, až vytvoříte drobenku (měla by mít konzistenci malých hrudek – jako znáte od babičky).

  6. Posypte ovoce drobenkou (nelekejte se, je to velká vrstva)

  7. Pečte cca 40 minut – ke konci raději zkontrolujte a vyndejte zavčas podle toho, jestli chcete drobenku hodně křupavou (pak to nechte déle), nebo jen lehce zlatou (vyndejte dříve).

  8. Nechte chvilku odpočinout a podávejte ještě teplé – třeba s vanilkovou zmrzlinou.

img_5485-6160331
img_5491-5772920
img_5495-4437936

Po snědení mě napadlo, že by se do drobenky daly přidat ještě ovesné vločky – vyzkouším příště 🙂

Není asi třeba dodávat, že crumble sklidil velký úspěch. A tady přikládám fotku s medailí přímo ze závodu. Musím říct, že mě to nakoplo tak, že jsem i já nasadila tenisky, tepláky, mikinu Terminator a vyrazila na Ladronku (zatím uběhnu max 3 km, ale to se poddá 🙂

img_5442-4925358 Přeji vám krásný týden (nenechte se zdeptat bláznivým počasím a upečte si něco dobrého :),