Jahodovo-ricottový dort k narozeninám

Jestli znám někoho, kdo je vyloženě gurmán, je to moje máma. A tak, když se přiblížilo datum jejích narozenin, jsem se vrhla na průzkum možných i nemožných dortů. První myšlenka byla klasicky – koupím ho u Hájka – ale pak jsem si dala pomyslnou facku (od čeho peču, že) a projela instagram (#cake) a google, ale nějak to nebylo ono. Z toho mi vyhládlo, tak jsem si šla do Alberta pro sváču a tam na mě koukalo nové číslo Apetitu s tímhle krasavcem na obálce: 2014_6-2075337

Naprosto jasná volba 🙂 Moje verze je s maličkou technickou úpravou – v receptu se píše 250g ricotty, ale ví někdo, kde koupit 250g balní?? Já sehnala jen 200g, takže jsem navýšila množství šlehačky a přidala želatinu navíc, nicméně myslím, že to výslednému výtvoru vůbec neublížilo (možná dokonce naopak? 🙂 ) Co tedy budete potřebovat:

Těsto

175g studeného másla

200g hladké mouky

80g cukru (tohle množství je v originálním receptu, nicméně já bych příště dala maximálně třetinu. Myslím, že by se k sladkému krému více hodila slaná verze ve stylu anglického shortbreadu, ale to je čistě moje doporučení)

špetka soli

Krém

200g ricotty

375ml šlehačky (měla jsem takový ten velký kelímek jako od XL jogurtu – btw jak nazvete velký kelímek? Kelím? 🙂 jsem otevřena návrhům)

500g jahod

100ml mléka

140g cukru krupice

8 plátků želatiny

1 smetafix

Na ozdobu

pokrájené jahody (můžete přidat maliny, nebo vlastně cokoliv, co máte rádi)

lístky máty (já měla jablečnou)

Postup je následovný:

Nejdříve si předehřejte troubu na 160 stupňů. Potom je třeba uhníst těsto. Je to takové to ala linecké, které musíte pořádně zpracovat rukama. Nasypete do mísy mouku, cukr, sůl a máslo pokrájíte na malé kostičky. No a pak hnětěte….a hnětete…a ještě trochu, až je to úplně mazlavé a máslo je celé zapracované. Pak to vtlačte do dortové formy. Já bych možná, poučena z minula, dala pod těsto ještě pečící papír, aby dort šel dobře vyndat.

V téhle fázi by to mělo vypadat zhruba takhle:

img_2617-3870551

 Těsto pečte cca 25 minut (když je upečené, tak uvidíte, že kraje maličko zlátnou a hlavně to voní jak o vánocích, když se peče linecké 🙂 ) V tuhle chvíli namočte plátky želatiny do studené vody a v rendlíku zahřejte mléko. Když je želatina dost nacucaná, tak ji vmíchejte do mléka, až bude úplně rozpuštěná a dejte vychladnout.

img_2618-4330304

Na krém rozmixujte jahody, přidejte cukr, ricotu a vychladlé mléko se želtatinou a nakonec ušlehanou šlehačku. Do celé směsi pak ještě zamíchejte smetafix. V časopise jahody pasírují přes sítko, ale já myslím, že se tím ochudíte o tu pravou jahodovost. No a když to všechno máte, tak to nalijte na vychladlé upečené těsto, zakryjte potravinářskou folií (aby to nenačichlo nějakým obyvatelem lednice) a strčte (ideálně) přes noc do ledničky.

Až ztuhlý dort vyndáte, tak vezměte nůž, nebo nějaký vhodný nástroj a dort po stranách oddělte od formy (jinak by se vám mohl potrhat). Pak ho vyndejte a můžete zdobit nakrájeným ovocem a mátou (já ho převážela, proto je ozdobený už ve formě).

img_2616-5735942
img_2620-5839274 img_2621-8791849

No a teď už ho jen snězte a pořádně si to užijte!

Máma měla strašnou radost a komentovala to slovy Hurvínka – Ten dort je strašně dobrý a strašně sladký a něco tak skvělého už jsem dlouho nepožíval! 🙂

PS: letos jsem vynechala kupovanou kytku a rozhodla se vytvořit vlastní. Můj výkon můžete zhodnoti zde 🙂

img_2615-1777156
img_2619-3032154

Přeji všem krásnou jahodovou sezónu, vaše T.