Karamelový sirup na perníkové latte – Salted Caramel Gingerbread Syrup

Ano, je to tak. I já jsem podlehla. Zamilovala jsem si perníkové latte. Ale nesuďte mě přísně. Fakt! Ve hře je spousta polehčujících okolností. 

Vezmem to od začátku. Jak už jsem psala asi tisíckrát – večer usínám a myslím na snídani… Ráno vstávám a myslím na snídani… Po zamáčknutí budíku nemluvím, na nic nečekám a sotva se mi částečně rozlepí aspoň jedno oko, už se řítím do kuchyně (muž i kočky mají většinou dost rozumu na to, aby se mi nepletli do cesty)… Zcela výjimečně (to když jsem trochu víc při smyslech), si zvládnu před snídaní aspoň opláchnout obličej. Ale stejně u toho myslím na snídani. Pochopitelně.

No a teď si představte, že tohohle zcela nepoužitelného, absolutně zoufalého tvora vyzvete, aby se dostavil na výtěr z krku/odběr krve pěkně nalačno. Trochu rozsudek smrti (dobře, tak pěkně hnusná zákeřnost). Takže se tenhle nebožák, s žaludkem kručícím tak, že to plaší sídlištní holuby v okruhu několika (set) kilometrů, s vypětím všech sil dovleče do ordinace či odběrové místnosti, odbude proceduru a pak… Pak je prostě nezbytně nutné, co nejrychleji ho nasytit a nadopovat kofeinem nebo nastane smrt. Jeho nebo někoho, kdo mu v tramvaji pod nosem zamává nějakou dobrotou (to spíš). 

A tenhle hororový scénář se teď v krátké době odehrál hned 4x. Jj, noční můry se občas stávají realitou. A není to pěkný. No ale když hladoví a těsně před kolapsem s notnou dávkou štěstí najdete cestu do nejbližší kavárny a do ruky dostanete kelímek vánočního perníkového latte, svět je zase překrásnej. Takže z toho logicky musela být láska. To dá rozum. Teda musíte si říct o poloviční (klidně i menší) dávku sirupu, protože plná palba je zcela smrtící, na což jsem přišla tehdy, když při třetím pokusu nevyslyšeli moje přání a ta příšerně drahá tekutina putovala v práci do odpadu. Ani já cukromil obecný jsem nezvládla víc než dva doušky. To se prostě nedá. Ani na lačnej hladovej žaludek. 

Samozřejmě mi to nedalo a uvařila jsem si sirup vlastní. Vylepšený! Je nejen perníkový, ale taky karamelový a lehce slaný. Taky se vám teď rozzářili oči? Ideální kandidát na jedlý dárek, co myslíte? 

karamelov25c325bd2bsirup2bna2bpern25c325adkov25c325a92blatte2b252812529-8960855

Jemně slaný karamelový sirup na perníkové latte – Salted Caramel Gingerbread Syrup 

Ingredience: 

200 g hnědého cukru 

300 ml vroucí vody 

1 lžička vanilkové soli (pokud nemáte rádi slaný karamel, vynechte) 

1 lžíce javorového sirupu 

1/2 – 1 lžíce mletého zázvoru 

1 velký svitek skořice, nalámaný 

8 hřebíčků 

8 tobolek kardamomu 

10 kuliček pepře 

6 kuliček nového koření 

1 hvězdička badyánu 

1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku 

Postup: 

1) Plotnu zapněte na střední stupeň, postavte na ni hrnec se silným dnem a dno posypte vrstvičkou cukru. Počkejte, až se cukr roztaví a zkaramelizuje a posypte další dávkou cukru a postup opakujte, dokud nespotřebujete všechen cukr. Hrnec zvedejte z plotny a kružte jím, aby se karamel nepřipálil. Poté zalijte vodou (pozor, ať se nepopálíte, unikne velké množství páry), přisypte vanilkovou sůl a všechno koření a nechte mírným varem probublávat 10 – 15 minut. Poté přimíchejte javorový sirup a sirup přes jemné sítko přelijte do sterilizovaných lahviček nebo skleniček, uzavřete a nechte vychladnout. Uchovávejte v lednici a podle chuti přidávejte do kávy nebo sirupem můžete třeba polít lívance nebo francouzské tousty. 

dsc_0906-1522631 dsc_0925-5262700 dsc_0964-5152608 dsc_0974-8367019 dsc_0940-7270157

Mějte se krásně, 

vaše