Klasické druhy cukroví – linecká kolečka, vanilkové a pařížské rohlíčky, marokánky

Dobré odpoledne ještě jednou :-)!

Vím, že dva články za jeden den jsou trochu čtenářsky náročné (i blogersky, to mi věřte, uf uf)… Pardon! Zároveň je mi jasné, že s recepty na cukroví už stejně přicházím trochu s křížkem po funuse. Bohužel to nešlo jinak logisticky vyřešit. Času je směšně málo, povinností až k pláči mnoho a komplikace škodolibě za každým rohem. Nicméně některým třeba recepty přijdou ještě vhod (pokud jsou ve stejné časové tísni jako my). 

Náš epos o cukroví začneme klasickými druhy. Těmi, které nemohou na našem svátečním stole chybět, každá rodina na ně má osvědčený recept a nedá na něj dopustit. U nás do téhle skupiny patří vanilkové rohlíčky – půl napůl z vlašských a lískových ořechů, linecké cukroví s kapkou citronu a domácí marmeládou, pařížské pusinky (nebo rohlíčky) s čokoládovým krémem, který se jen rozplývá, a marokánky napěchované ořechy a sušeným ovocem. 

dsc_4450-3363156

Vanilkové rohlíčky 

Ingredience: 

300 g hladké mouky 

50 g moučkového cukru 

220 g másla 

60 g strouhaných lískových ořechů 

60 g strouhaných vlašských ořechů 

2 žloutky 

Na obalení: 

200 g moučkového cukru 

2 sáčky vanilkového cukru 

Postup: 

1) Z mouky, moučkového cukru, másla, ořechů a žloutků vypracujte těsto a nechte odležet v lednici (minimálně hodinu, klidně přes noc). Z těsta odebírejte kousky velikosti oříšku, na vále vyválejte dlaní malé rohlíčky, stočte do tvaru podkovy a klaďte na plech vyložený papírem na pečení. Nebo můžete z těsta vyválet dlouhého tenkého „hada“, rozkrájet ho na několikacentimetrové válečky, stočit a péct. Pečte při 180°C do zezlátnutí (zhruba 8 minut). Ještě teplé obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Nechte vychladnout a uložte v chladu. 

dsc_4564-5298099

Linecká kolečka 

Ingredience: 

300 g hladké mouky 

60 g moučkového cukru 

160 g másla 

2 žloutky 

1 – 2 lžičky citronové šťávy 

Na dokončení: 

1 sklenička oblíbené marmelády z červeného ovoce (pokud máte domácí, tak je to jasná volba) 

1 lžíce rumu 

Postup: 

1) Z mouky, cukru, másla, žloutků a citronové šťávy ručně vypracujte soudržné těsto. Zabalte do fólie a nechte hodinu (nebo přes noc) odpočinout v lednici. Poté na moukou poprášené ploše vyválejte plát o síle přibližně 3 mm a vykrajujte tvary podle fantazie. Vždy jeden plný a jeden s vykrojeným středem, které budete po upečení spojovat marmeládou rozmíchanou s rumem. My máme letos kolečka s hvězdičkovým středem. Pečte na plechu vyloženém papírem na pečení při 180°C (do zezlátnutí okrajů) a před promazáním nechte dokonale vychladnout. Uložte do chladu.

dsc_4520-7277228

Pařížské pusinky (nebo rohlíčky) 

Ingredience: 

2 velká vejce 

200 g krupicového cukru 

200 g strouhaných vlašských ořechů (nebo směsi vlašských, lískových a pekanových ořechů) 

2 lžíce hladké mouky 

Čokoládový krém (používám ho i na kokosky, takže pokud budete připravovat oba druhy cukroví, připravte krému dvojnásobné množství)

125 ml šlehačky 

100 g kvalitní hořké čokolády (já nejraději používám čokoládu se 70% kakaové hmoty) 

50-75 g moučkového cukru 

250 g másla, změklého 

Na dokončení: 

rozpuštěná čokoláda na polití 

Postup: 

1) Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Bude to trvat zhruba 10 minut. Do vaječné směsi přimíchejte ořechy a mouku. Těstem naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou a na plech vyložený papírem na pečení stříkejte drobné pusinky nebo krátké proužky (těsto hodně nabude). Pečte na 160°C dozlatova. Nechte dokonale vychladnout. 

2) Na krém svařte smetanu s čokoládou a nechte vychladnout. (Klidně ji můžete svařit den předem a na noc uložit do lednice.) Po vychladnutí vyšlehejte čokoládovou smetanu dohladka. Pozor na přešlehání! Pokud se vám směs srazí, nezoufejte a dejte ji na pár vteřin nahřát do mikrovlnné trouby, potom půjde vyšlehat znovu. Máslo s cukrem vyšlehejte do nadýchané pěny a poté do ní zašlehejte čokoládovou směs. Pozor, čokoládová i máslová směs by měly mít stejnou, tedy pokojovou, teplotu. Hotovým krémem naplňte sáček s otevřenou zdobící špičkou s krátkými hustými zoubky a ozdobte jím rohlíčky. Dejte vychladit (do lednice či mrazáku nebo na balkon, pokud venku mrzne) a namáčejte do rozpuštěné čokolády. 

dsc_4567-5712503

Marokánky 

Ingredience: 

125 ml smetany 

125 ml mléka 

4 lžíce hladké mouky 

4 lžíce krupicového cukru 

250 g směsi nasekaných ořechů a sušeného ovoce (my používáme 50 g vlašských ořechů, 50 g lískových ořechů, 50 g arašídů, 40 g brusinek, 40 g rozinek, 20 g kandované citrusové kůry) 

Na dokončení: 

hořká (či kombinace hořké a mléčné) čokoláda na potření 

Postup: 

1) V kastrůlku smícháme smetanu, mléko, mouku a cukr a vařte do zhoustnutí. Vmíchejte směs ořechů a sušeného ovoce. Na plech vyložený papírem na pečení dělejte dvěma lžičkami kupičky a lehce je zploštěte. Pečte při 180°C do zezlátnutí okrajů. Po upečení a vychladnutí sloupněte z papíru a hladkou stranu (tedy tu, která byla přilepená k papíru) potřete rozpuštěnou čokoládou. 

Přeji krásný večer, 

vaše