Koláč z křehkého těsta s citronovým krémem a borůvkami

Uf, omlouvám se za nečekanou prodlevu, ale teprve teď konečně začínám přicházet k sobě po hodně náročném týdnu a mé oficiálně první prodělané (prý) migréně :-/! Apetit piknik je za námi (mlha přede mnou, mlha za mnou…)!!! 

Uteklo to vážně jako voda! Bylo to boží… Bylo to náročné… Bylo to velké… Bylo to vyčerpávající… Ale hlavně – bylo to nezapomenutelné! Byla to naprosto úžasná zkušenost. Zažili a vyzkoušeli jsme si spoustu nových věcí (Pečení dva dny bez jediné přestávky, vstávání ve tři ráno, vykládání zákusků a přípravu stánku za deště, práci pod obrovským tlakem – Jooo, to nám teda moc nejde Milé reakce a trpělivost všech lidí.), viděli spoustu známých i neznámých tváří (bez výjimky strašně milých a usměvavých, což bylo fakt naprosto úžasné a povzbuzující) a nesnědli ani sousto všech těch věcí, které jsme chtěli ochutnat! To je jediné, co mě fakt strašně moc mrzí :-(. Ani jeden hot dog (Prooooč :-(? Hotdogový bože, ptám se proooč?!), ani jeden burger (a já se na ten od Beef & Burger tak těšila – fňuk kňou béééé), ani jednu Bánh Mì bagetu, ani jeden knedlíček dim sum, ani jedno tacos, ani jeden quiche, ani jeden… no to je fuk, prostě nic :-(! (A ano, čtete správně – MY si brousili zuby na samé SLANÉ věci… Co slané… Nejlépe masové Jak překvapivé, po tom pečícím a ochutnávacím maratonu.) Ale zase jsme konečně měli možnost potkat skvělý tým našeho nejmilejšího Apetitu, což pro nás bylo nejvíc :-)! (Jsou bez výjimky fakt strašně moc fajn!!! Teď se těším na další vydání snad ještě víc než předtím!) Děkujeme Vám všem, kteřížto jste se zastavili u našeho sladkého stánku (Děkujeme, děkujeme, děkujeme) a postarali se o to, že jsme domů vezli jen pár zbylých drobečků (a to možná jen proto, že jsme s T. totální másla a už jsme chtěly do postele). Vlastně u našich stánků, protože po uplynutí dopoledne jsme opustili náš domovský stánek 13, který nám byl přidělen pouze do 14 hodin, a osídlili domněle osiřelý stánek 11. Samozřejmě nebyl tak úplně opuštěný, jak jsme si mysleli (a jak nám bylo řečeno). To jsme zjistili ve chvíli, kdy dorazila slečna s vozíkem plným dobrot a tvářila se zmateně jako lesní včela (tedy zhruba stejně jako my), proč má na svém stánku pověšený nápis Sugartown. Naštěstí byla velmi trpělivá (Děkujeme!), ustála ten šok a počkala, než se náš nomádský kmen odebere i s nákladem na další cestu. Tentokrát k jistojistě vyklizenému a ne úplně nejlépe strategicky umístěnému stánku 100. 

Tam jsme ještě hodinku dvě pobývali (dobře T. a T. pobývali a my dva urputně hledali pár, který si zakoupil plnou krabici dezertů a nechal si jí u nás k vyzvednutí, jenže my se pak stěhovali sem a tam a báli se, že se k nim krabice nedostane. Dostala. Nicméně ne naším přičiněním, protože hledat 2 konkrétní lidi v tak obří mase těl bylo zhola nemožné – a nanejvýš bláhové), ale pak nás únava přemohla a mužové nás odvezli ku domovu (hlavně ku pelechu, protože jsme mlely z posledního). 

Každopádně ať už jste nás navštívili u stánku 13, 11 nebo 100, doufáme, že jste byli spokojení :-)! Moc rády jsme vás viděly A moc moc moc děkujeme za pochvaly a zpětnou vazbu, moc to pro nás znamená. A klidně pište a navrhujte dál, moc rády uslyšíme víc názorů, ať víme jakým směrem se ubírat! 

Ale víte, co je vrcholně ostudné? Zase nemáme skoro žádné fotky. Hrůza! Jdu se stydět… Odpustíte mi, když Vás uplatím receptem na báječný koláč z křehkého těsta s citronovým krémem a borůvkami? Že ano? Tak tady je!

dsc_5915-4799789

Koláč z křehkého těsta s citronovým krémem a borůvkami

Ingredience:

150 g hladké mouky

1/2 lžičky soli

90 g studeného másla

2 lžíce studené vody

Náplň:

150 – 200 g českých borůvek (lze použít i kanadské)

200 ml zakysané smetany

4 žloutky

150 g krupicového cukru

40 g hladké mouky

1 lžíce strouhané citronové kůry

1 lžíce citronové šťávy

Postup:

1) Troubu předehřejte na 180°C. Mouku, sůl a máslo vložte do mixéru a krátce promixujte, aby vznikla jakási drobenka. Samozřejmě můžete drobenku vypracovat ručně, ale pracujte co nejrychleji, aby se máslo příliš nezahřálo. Poté přidejte vodu a opět krátce promixujte. Těsto vyndejte na vál a pomoučněnýma rukama z něj vypracujte kouli. Těsto podsypte moukou a poté ho vyválejte do kulatého plátu silného asi 2 – 3 mm. Plát přeneste pomocí válečku do koláčové formy a urovnejte ho. Odstraňte přečnívající okraje a pokud se vám někde porušilo, zacelte díry zbytky těsta. Dno propíchejte vidličkou a zatěžte pečícím papírem s fazolemi a pečte 20 minut „naslepo“. 

2) Mezitím, co se peče korpus, připravte náplň. Borůvky propláchněte a nechte odkapat. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a poté zašlehejte zakysanou smetanu, mouku a citronovou kůru i šťávu. 

3) Z korpusu sejměte zátěž, nasypte na něj borůvky a ty zalijte krémem. Dejte péct na dalších 25 minut dozlatova. Pokud chcete, můžete ze zbytku těsta vykrájet ozdoby a poté, co se naplněný koláč už 15-20 minut peče, jimi rychle ozdobit povrch a dopéct.

4) Koláč nechte vychladnout a poté nakrájejte na dílky a podávejte třeba s kopečkem zakysané smetany nebo zmrzliny. 

dsc_5891-8958265 dsc_5894-1768903 dsc_5900-6407609 dsc_5908-6365245 dsc_5902-5260737 dsc_5912-3890457

Čtyři – slovy ČTYŘI fotky z Apetit pikniku (O:-)):

dsc_5851-9077401 dsc_5853-9607715 dsc_5857-5199249 dsc_5862-1084735

Tak se mějte moc krásně,

vaše

P.S.: A co nás čeká teď? Street Food Festival! Milujeme ho! Joooo! Strašně moc jsme se těšili a teď je to konečně tady :-)! Je to naše srdcovka a nebudeme tam chybět ani tentokrát… Sice – díky absenci T. a její drahé polovičky – jdeme s mužem tentokrát jen a jen jíst, ale naše nadšení to nijak nezmenšuje :-)! Ba naopak, už teď se mi sbíhají sliny na všemožné burgery, hot dogy, závitky, lívance a další dobroty :-)! Uf. Ať už je 5.7. prosím! Potkáme se?