Koprová omáčka – Recept

125 ml smetany (33%), 800 ml silného masového vývaru, 1 vejce, čerstvý, nebo sterilovaný kopr, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky, olej, ocet, cukr, sůl.

Předmluva: Koprová omáčka patří ke klasickým českým omáčkám. Její chuť je sladko-kyselá se silným koprovým aroma. Podává se k vařenému hovězímu masu, nebo s vařenými vejci. Díky tomu, že se v ní nevaří vlastně žádné suroviny je snadná a velmi rychlá na přípravu. Na mírném ohni orestujte hladkou mouku společně s olejem. Mouka musí zůstat světlá, takže stačí opravdu chvilička. Poté zalijte orestovanou mouku vývarem a metličkou pořádně promíchejte. Nasekejte si sušený či čerstvý kopr na drobno a přidejte ho k vývaru. Pokud máte kopr sterilovaný, přeceďte ho a taktéž ho přidejte do vývaru a vše osolte. Do malého kastrůlku, či na čistou pánev si nalejte tak 0,5 dcl octa a na ohni ho krátce převařte. Omáčku během vaření často míchejte a vařte na mírném ohni asi 15-20 minut. Po uvaření omáčky je jí nutno dochutit, nejprve zjistěte, jestli je správně slaná, později se díky octu a cukru slanost špatně odhaduje, udělejte to tedy před přidáním těchto surovin. Pomocí cukru a octa omáčku dochuťte dle vašich požadavků a pak přidejte na zjemnění smetanu. Znovu krátce povařte a přimíchejte metličkou do omáčky rozmíchané vajíčko. Když se vejce srazí je omáčka hotová a můžete jí vypnout.