Kořeněné dýňovo-mandlové cupcakes

Řekněte mi upřímně, už jste někdy našli své hodinky v ledničce? Kabelku i s obsahem v koši na prádlo? Kreditní kartu zapadlou v sedačce? Pohřešovanou kávu v poličce mezi hrníčky? Brýle pověšené na věšáčku mezi ručníky (poslepu se hledá zvlášť dobře)? Chňapky na pečení v knihovně? Pytlík mouky v krabici cereálií? Klíče zapomenuté na toaletách v práci vám už nosí naprostí cizinci, neboť jste jejich ztrácením tak trochu proslulí? Ne? NE?!!! Vážně jsem jediná?

Víte, o vědcích se říká, že jsou nadmíru inteligentní, ale zároveň extrémně roztržití a v běžném životě mnohdy dost nepoužitelní. Zatímco o inteligenci se v mém případě dá s naprostou jistotou pochybovat, roztržitosti mám na rozdávání (Nechcete někdo trochu?). Minulý týden jsem totiž (celých 10 hodin!!!!) postrádala mobil. A našla jsem ho, po prohrabání a následném zoufalém vysypání kabelky velikosti lodního kufru a prohledání každého centimetru čtverečního našeho bytu (včetně prošmejdění vnitřku myčky i pračky a nadzvednutí spící kočky), po téměř hysterické facebookové SOS zprávě příteli… to fakt neuhodnete… ve špičce levé kozačky. Až úplně vepředu! Jak?!! Kdy?!!

Chápete to někdo? Protože já to prostě nepobírám Tohle přesahuje moje možnosti…

Sice mi to doteď chvílemi vrtá hlavou (??!!!!!), ale naštěstí mám spoustu dalších věcí na řešení a přemýšlení (třeba prezentace výsledků výzkumu v angličtině do práce nebo soutěžní cupcakes na Cupcake Cup 2014 mou pozornost slušně zaměstnávají), takže jí ještě nemám provrtanou skrz na skrz.

Třeba už od pondělí pro vás v hlavě nosím recept na úžasně voňavé a nadýchané dýňovo – mandlové cupcakes! Jsou prostě dokonale podzimní… Hřejivě vonící po koření, lehce křupavé díky mandlím a vláčné a krásně barevné díky dýni. 

dsc_1295-4772453

Dýňovo-mandlové cupcakes:

Ingredience (na 18 ks):

160 g hladké mouky (nebo 80 g hladké + 80 g polohrubé či 160 g bezlepkové)

1 lžička sody

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička skořice

1 lžička zázvoru

1 lžička mixed spice (nebo lépe pumpkin spice mix – viz dýňové lívanečky)

2 vejce

160 ml oleje

160 ml mléka

100 g krupicového cukru (nebo třtinového)

80 g strouhaných mandlí

250 g dýňového pyré (viz dýňové lívanečky)

1 lžíce citronové šťávy

Krém:

1 smetana ke šlehání

1 smetafix (případně jeho bezlepková alternativa – mají například v DM)

1 vanička mascarpone

50 g dýňového pyré

½ lžičky skořice

Moučkový cukr podle chuti

Karamelizované kořeněné ořechy:

mandle, pekany, vlašské ořechy

skořice

zázvor

kardamom

třtinový cukr

Postup:

1) Troubu rozehřejte na 180 °C. Mouku, prášek do pečiva, sodu, koření a mandle prosejte přes jemné síto do čisté mísy. Mandle přesévejte přes síto, jen v případě, že máte jemně mleté, nahrubo namleté sítem neprojdou, takže ty přisypte až na prosátou směs). V jiné míse prošlehejte vejce s olejem, mlékem, cukrem a citronovou šťávou. Do vaječné směsi postupně zamíchejte sypkou směs a nakonec přidejte dýňové pyré. Těstem plňte košíčky do ¾ a pečte přibližně 14 minut.

2) Připravte kořeněné karamelizované ořechy. Ořechy vhoďte do rozehřáté pánve, jemně poprašte skořicí, zázvorem a kardamomem a zasypte třtinovým cukrem. Nechte cukr zkaramelizovat a promíchejte, aby ořechy obalil. Přesypte na plech vyložený papírem na pečení a nechte vychladnout. Vychladlé ořechy obalte ve skořici.

3) Připravte krém. Vyšlehejte smetanu společně se smetafixem dotuha a poté spojte s lehce prošlehaným mascarpone a dýňovým pyré. Doslaďte podle chuti. Hotovým krémem naplňte cukrářský sáček s hladkou kulatou špičkou.

4) Vychladlé dortíky zdobte krémem a karamelizovanými ořechy (ideálně mandlemi, ale já měla doma jenom pekanové ořechy, tak jsem cupcakes ozdobila jimi).

dsc_1297-2749047
dsc_1300-4998050 dsc_1306-4633574

 

vaše