Kterak jsem objevila ramen

Musím přiznat, že v oblasti asijské kuchyně jsem stále poměrně neznalá. Prošla jsem fází nadšení z kuřete ve sladkokyselé omáčce, Tom kha polévky a thajských jídel všeobecně. Uchvátily mě vietnamské bagety Banh mi a polévka Pho, nicméně o korejské kuchyni nevím vůbec nic. Dokonce jsem si myslela, že ramen (polévka, kterou vídám čím dál častěji na Instagramu) je čistě japonské jídlo. Jake bylo moje překvapení, když jsem dnes s kolegou vlezla do korejských potravin na Náměstí Republiky a od milé paní za pokladnou zjistila, že je to take významná součást korejské kuchyně. Ale o tom až později 🙂

pa080712-4263695
Kimchi ramen s krevetami v tempuře, mušlemi a grilovanou kukuřicí

 

Před třemi měsíci se moje kamarádka přestěhovala do Londýna (byly jsme tam v 18 spolu na jazykovém pobytu a obě jsme doufaly, že tam jednou budeme žít) a od začátku mě zvala, ať přijedu – kdykoliv. Vyrazila jsem tedy na 4denní prodloužený víkend a bylo to prostě skvělý. Přes návštěvu muzikálu Wicked (můj sen – ještě znova po tisícátépáté děkuju Míšo), courání po památkách, až po to nejpodstatnější – jídlo. Před odjezdem jsem provedla důkladný průzkum a vybrala místa, kam rozhodně musím.

Jedno z nich byl ramen bar – Bone Daddies, což je nejen hrozně cool podnik, ale taky tam dělají vyhlášený kimchi ramen, na který jsem šla za ty 4 dny dokonce dvakrát 🙂

pa100901-6501962
pa100902-5018325   Pro ty, kteří (jako já předtím) možná nevědí, co přesně je ten Ramen – wikipedie říká: Ramen či rámen je vydatná japonská nudlová polévka původem z Číny. Nudle jsou zality silným vývarem s masovou chutí a doplněny vepřovým masem, vejcem na tvrdo a často řadou dalších přísad (sušené houby, mořské řasy nori, wakame nebo kombu, sojová omáčka, miso, atd.). Dle použitého typu nudlí se rozlišují dva hlavní druhy rámenu – rámen udon (širší bílé pšeničné nudle), a rámen soba (tenké tmavší žitné či pohankové nudle). Mě na ní fascinuje to vynikající vajíčko na měkko, nicméně paní v korejském obchodě (SHINfood) mi říkala, že v Koreji do horké polévky pouze vyklepnou samotný žloutek, který se teplem po okrajích uvaří, ale uvnitř je tekutý. V Bone Daddies mají to vejce uvařené, s měkkým žloutkem, rozpůlené a podle mě i nějak marinované. Paní v obchodě mi na můj dotaz – jak si můžu udělat ramen doma? – řekla, že pravý ramen asi nijak, jelikož do Čech se nedováží to správné koření. Nicméně mi doporučila instantní zeleninový ramen, který si doma uvaříte a vytuníte podle sebe. A to jsem taky udělala. Ve znamení svého londýnského výletu jsem do základu přidala kimchi, pak choi, jarní cibulku a houbu shitake. Ale myslím, že budu experimentovat dále (na mě byl ten polévkový základ dost pálivý, tak asi příště zkusím dát jen polovinu kořenícího prášku a zbytek doplním sojovkou a vice kimchi).

pa080713-9088974
I pracovní schůzky můžou být super zážitek 🙂

pa100897-4061895

pa100898-8758327
Kari ramen

  Jinak jsem našla ještě recept z Jamieho FoodTube, který je shodou okolností natáčený na Camden marketu, kde jsem ochutnala úplně nejlepší krevetový burger 🙂

Pokud by se vám nechtělo zkoušet instantní, dejte si pravý ramen – v Praze mate na výběr z více podniků, ale dle doporučení paní z obchodu dávám odkaz na 2:

1. Mamy (http://www.mamyfood.cz/) 2. Kitchen Ramen Bar (http://www.kitchen-ramen-bar.cz/)

A ještě jeden tip na konec – našla jsem cenově velmi přijatelné a velikostně ideální misky na ramen a to (světe div se) v Ikea. Do klasického polévkového talíře se vám totiž rozhodně nevejde 🙂

A tady je pár fotek z mého výletu

pa100738-8781283
pa100728-5831272
pa100741-7653665

pa100753-2643047
Krevetový burger na Camden marketu

pa100754-3948915
pa100760-5363452

pa100765-3379932
Melounová granita