Kucmoch – Škubánky – Recept

1 kg brambor, sůl, 150 g mouky, 100 g sádla

Oloupané, na dílky nakrájené brambory zalijeme vařící osolenou vodou a napolo uvaříme. Pak vodu slijeme do hrníčku, brambory šťuchadlem rozmačkáme, obrácenou vařečkou uděláme několik děr až ke dnu a posypeme moukou. S hrubou moukou se škubánky snadněji zpracují, s hladkou moukou jsou jemnější. Na mouku nalijeme asi polovinu slité vody z hrníčku, přikryjeme pokličkou a ne­cháme na kraji plotny asi 20 minut propařit. Přebytečnou vodu pak slijeme a vymícháme vařečkou na hladké těsto; podle chuti přisolíme. Škubánky vykrajujeme lžící, namoče­nou v rozpuštěném sádle. Podáváme je buď s mletým má­kem a s cukrem a mastíme sádlem, nebo je sypeme tvaro­hem či strouhanými sušenými hruškami a pak mastíme máslem.
Opečené škubánky: vykrajujeme je lžící namočenou v tuku a osmažíme na pánvi na oleji, po obou stranách dočervena.