Kynutý koláč s drobným ovocem a drobenkou

Dobré dopoledne, 

dnes mám celé dopoledne volno (hip, hip, hurá) neb v celé budově, kde pracuji, nepůjde až do 12 hodin proud a vedení naznalo, že nemá smysl tam setrvávat. Jupí! No, vykládat jim, že můj notebook má akumulátor (jako ostatně všechny notebooky) a mohla bych tedy vesele pracovat, jim opravdu nebudu (takový blázen zase nejsem)!

Díky tomu mám čas pustit se do přípravy kynutého koláče s drobným ovocem a drobenkou… Je stejný jaký si pamatuju z dětství. Vláčný a nadýchaný, kyselý po ovoci a sladký díky drobence. Jestli jste jezdili na prázdniny k babičce (já ne, mně stačilo seběhnout schody), tak tohle je přesně ta vzpomínka, kterou stojí za to si oživit… Ta vůně, chuť a barvy… Mňam! Tak hurá do toho.

dsc_0837-2666504

Kynutý koláč s drobným ovocem a drobenkou

Ingredience:

250 ml mléka

25 g droždí

100 g krupicového cukru

350 g (+ 50 g) hladké mouky

2 žloutky

150 g rozpuštěného másla (+ v případě potřeby kousek navíc)

špetka soli

Na potření:

1 vejce, prošlehané

Náplň:

500 g červeného rybízu

300 g borůvek

100 g malin

Drobenka:

50 g másla

100 g třtinového cukru (nebo krupicového)

40 g ovesných vloček

60 g polohrubé mouky

Na potření po upečení:

20 g másla

1 polévková lžíce rumu

Postup:

1) Do mísy nalijte vlažné mléko, rozdrobte do něj kvasnice kvasnice a přidejte lžíci cukru a lžíci mouky a nechte 15 minut vzejít kvásek. Mléko nesmí být moc horké, jinak zabijete chudinky kvasnice a budete mít po legraci. Pokud je vám mléko příjemné, když do něj ponoříte prst, bude se v něm líbit i kvasnicím. Jsou živé, tak se k nim chovejte pěkně a netrapte je! Potom z kvásku, zbylé mouky a cukru, žloutků, másla a soli vypracujte rukama nebo robotem hladké, pružné, nelepivé těsto. Dejte si tu práci a propracujte ho pořádně. Pokud se vám zdá, že lepí, zapracujte postupně ještě 50 g mouky a kousek změklého másla. Těsto dejte do mísy, přikryjte čistou utěrko a nechte v teple hodinu kynout. Pak ho ještě jednou propracujte, znovu zakryjte a nechte kynout další hodinu.

2) Mezitím odstopkujte rybíz a všechno ovoce si pořádně umyjte a nechte okapat.

3) Na drobenku propracujte prsty všechny ingredience a dejte jí do lednice.

4) Po vykynutí těsto rozválejte na plát (já válím rovnou na papíře na pečení), přendejte ho na plech a okraje potřete rozšlehaným vejcem. Plát posypte hustě ovocem a nakonec i drobenkou. Pečte 40 – 45 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po vytažení z trouby potřete okraje máslem rozmíchaným se lžící rumu. Nechte vychladnout, radím vám dobře (z teplého kynutého těsta vám bude opravdu zle)!

dsc_0816-7401309
dsc_0823-1666062
dsc_0835-8712021
dsc_0840-7135327

Tak dobrou chuť,

!