Levandulová panna cotta slazená akátovým medem, s borůvkami, ostružinami a borůvkovým sirupem

Dobré odpoledne :-)! 

Určitě jste si všimli, že trpím zvláštními vlnami neodbytné posedlosti… Nemůžu si pomoct, je to silnější než já! Průběh je vždycky stejný… Vyzkouším nějaký dezert, naprosto si ho zamiluju (ano, miluju je všechnyyyy) a pak ho připravuji v milionu obměn znovu a znovu. (A znovu a znovu a znovuuuu…)

Ach jo, už to tu bylo tolikrát… 

Objevila jsem Pavlovu a myslela jsem, že už nikdy nebudu schopná pozřít jiný dortík než tuhle nadýchanou obláčkovou slast (což mi připomíná, že jí zase musím upéct, protože se mi fakt stýská). 

Odhodlala jsem se k odpalovanému těstu a pak jsem několik týdnů všechno jenom odpalovala (a klidně bych s tím zvesela pokračovala)… 

Vyzkoušela jsem nekynuté americké lívance a… Škoda mluvit! 

Dva druhy křehkého koláče jsem pekla dokonce několikrát (Někdy i naráz… A to tu ještě není koláč broskvový či jahodový s mátou, které jsem nestihla vyfotit). Jo. Přesně tak… Je to fakt posedlost! 

A lhala bych, kdybych řekla, že podobná situace nenastala poté, co na našem stole poprvé přistála domácí panna cotta (Kokosová panna cotta s kardamomem a letním ovocem naloženým v likéru Crème de Cassis). Bylo děsivé vedro a takhle vychlazená smetanová laskomina s ovocem byla přesně tím pravým. Takže jsem logicky chtěla víc. Chtěla jsem další a nejlépe hned. A protože se mi cestou připletlo pod nohy vynikající smetanové gelato s levandulí z Puro, bylo jasno. Další panna cotta bude vonět levandulí… Neohlížela jsem se vpravo ani vlevo a už jsem byla v rozpálené kuchyni. Čím to osladím? Levandule a stévie? Levandule a rýžový sirup? Levandule a akátový med? Ano, to je přesně to pravé! Samozřejmě jsem krátce po uložení skleniček do lednice zjistila, že kombinace to není nikterak nová ani inovativní, ale to jí rozhodně neubírá na lahodnosti. Myslím, že právě nastal čas, abych jí pro vás vytáhla z archivu :-)! Pokud se vám vanilka zdá příliš klasická, variantu s kardamomem už jste vyzkoušeli a chcete něco podobně nevšedního, pak je levandule s medem přímo pro Vás. dsc_6651-1756101

Levandulová panna cotta slazená akátovým medem, s borůvkami, ostružinami a borůvkovým sirupem

Ingredience:

500 ml smetany ke šlehání (33% tuku) 

2 – 3 lžíce akátového medu

10 g želatiny (1 balení želatiny v plátcích nebo 1 balení jemně mleté želatiny) 

1 vrchovatá lžíce sušených levandulových květů

Na dokončení:

borůvky

pstružiny

borůvkový sirup

Postup:

1) Nejdříve vyberte a vyleštěte vhodné skleničky nebo nádobky. Pokud chce hotovou panna cottu vyklápět, nemusíte leštit, ale vytřete je lehce olejem. 

2) Želatinu namočte do studené vody a nechte 5 minut bobtnat. V rendlíku svařte smetanu s medem a levandulí a nechte 10 minut louhovat. Poté přeceďte přes sítko a tekutinu znovu zahřejte k varu. Želatinu lehce vyždímejte a přidejte jí ke vřící smetaně. Za stálého míchání nechte želatinu rozpustit a povařte ještě asi 2 minuty. Připravenou směs naplňte do skleniček. Už minule se mi osvědčilo použít trychtýř, aby nebyly skleničky zbytečně opatlané. Skleničky s panna cottou nechte vychladnout a poté je dejte na zhruba 6 hodin do lednice (nejlépe přes noc). 

3) Pokud panna cottu vyklápíte, nejdříve jí opatrně „odkrojte“ nožem od stěn nádoby a poté s ní klepněte o talířek. Kdyby se dezertu stále nechtělo ven, trochu zvenku nahřejte dno nádobky pod proudem tekoucí vody a pokus o vyklepnutí opakujte. 

4) Podávejte s borůvkami, ostružinami a lehce zakápnuté borůvkovým sirupem.

dsc_6634-6277461 dsc_6635-5021813 dsc_6631-5026033 dsc_6649-4606566 dsc_6658-1168616

Musím ale otevřeně přiznat, že s touhle chorobou se jít léčit nehodlám! Ani za milion :-)! Pardon, pokud jsem vás ničivě zklamala

vaše