Lívanečky z celozrnné mouky s chia semínky a ovesnými vločkami, přelité rybízovo-angreštovým chia džemem

V neděli svět zažil velmi překvapivou premiéru. Že vám unikla? Nechápu, jak je to možné, ale nevadí. Tak to abychom to napravili, že? Připravte se na šok Ano, už je tomu tak… V neděli z mých úst zazněla památná věta „Jéééé, ono prší, jupííííjeeeej!“. Věřte, že tento úkaz je stejně bájný jako zjevení okřídleného černého jednorožce (nebo koneckonců jakéhokoli jednorožce). Pravděpodobně se už nebude opakovat. Nikdy. Takže zatímco i Halleyovu kometu můžete při dobrém načasování vidět dvakrát za život, tohle je unikát. Zapamatujte si tento jedinečný památný den a zapište si ho do kalendáře jako den, kdy M. neremcala, že bude mít mokro v botách, a nezkroutila obličej do totálně nespokojeného šklebu, jakože blééééfuuuj a co jsme komu udělali. Ba naopak se mi po tváři rozprostřel připitomělý úsměv a asi hodinu jsem strávila tím, že jsem seděla u otevřeného okna na polštáři a okouzleně civěla na spoušť venku. Od okna mě odehnaly až kroupy Bylo to boží. A konečně se nám nebudou rozpouštět dorty pod rukama. To byla fakt svízelná situace. Ale teď… Teď už bude všechno zase fajn (než si najdu nějaký jiný důvod ke stížnostem). Ha! 

Neděle krom dlouho postrádané vláhy přinesla ještě jeden poměrně vzácný úkaz. Zdravou snídani. Ne, že bych běžně snídala čertovskou klobásu s plnotučnou hořčicí a k tomu pět gumových rohlíků, ale v neděli si většinou užíváme opravdu královskou snídani a na nějakou tu kapku (hektolitr či dva) javorového sirupu a bílou mouku příliš nehledíme. Měla jsem v lednici zbytek lehce alternativní rybízovo-angreštového chia džemu a tak jsem si řekla, že by si zasloužil nějakého alespoň trošičku zdravějšího společníka. Chtěla jsem vafle… Fakt jsem je chtěla, ale nakonec jsem se přistihla, jak stojím u plotny a obracím tyhle nadýchané a zároveň křupavé krasavce O:-). Prostě lívancový autopilot, co vám budu povídat 

dsc_6482-1949402

Lívanečky z celozrnné mouky s chia semínky a ovesnými vločkami, přelité rybízovo-angreštovým chia džemem 

Ingredience: 

2 vejce o pokojové teplotě 

500 ml podmáslí o pokojové teplotě 

60 g rozpuštěného másla 

250 g celozrnné pšeničné mouky 

1 hrst ovesných vloček 

20 g chia semínek 

20 g stévie 

2 lžičky jedlé sody 

2 lžičky prášku do pečiva 

1 lžička soli 

1/2 lžičky kardamomu 

Chia džem:

2 hrnky odstopkovaného červeného angreštu 

2 hrnky odstopkovaného červeného rybízu 

trocha vody 

med na doslazení 

chia semínka na zahuštění (2 – 3 lžíce) 

K podávání:

1 kelímek řeckého jogurtu 

pekanové ořechy 

Postup: 

1) Ovoce na džem poduste s trochou vody. Pokud máte raději džem s kusy ovoce, pouze ho trochu rozmělněte vidličkou. Pokud naopak máte raději hladší strukturu zavařeniny, přepasírujte ovoce přes husté síto zpět do hrnce. Doslaďte medem a přisypte chia semínka. Do džemu můžete přidat i špetku koření – muškátového oříšku, hřebíčku, skořice nebo kardamomu… Ještě krátce provařte, řádně promíchejte a přelijte do čisté, suché sklenice, uzavřete a nechte nabobtnat. Možná by takto připravený „džem“ šel zavařit jako se to dělá obvykle, aby déle vydržel (Máte s tím zkušenosti?), ale já jsem ho jen nechala vychladnout, uložila do lednice a spotřebovala do 1 týdne. 

2) Připravte těsto na lívanečky. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience (mouka, chia semínka, stévie, soda, prášek do pečiva, sůl – vše prosejte přes síto a přidejte ovesné vločky) a v druhé prošlehejte všechny vlhké (vejce, podmáslí, máslo). Spojte obě směsi a nechte těsto chviličku odpočívat. 

3) Rozpalte pánev nebo lívanečník a tvořte z těsta lívanečky a opékejte z obou stran dozlatova. 

4) Podávejte třeba s bílým řeckým jogurtem, chia džemem a ořechy. 

dsc_6486-5051851 dsc_6495-7090288 dsc_6485-6452481 dsc_6513-7074165 dsc_6528-1683499 dsc_6527-1319751

Tak se mějte moc krásně, 

vaše