Mrkvové lívanečky s karamelizovanými ořechy a krémem ze smetany a krémového sýra

Dobré sváteční skoropoledne všem :-)! 

Dnes jsem se vzbudila úlekem ze strašlivé noční můry. Do našeho bytu vlétlo hejno vrabců a křiklavě oranžovo-žlutých kachen (?!), sežrali nám všechen chleba, dort k 70. narozeninám naší šéfové, paní docentky, a naše vlastnoručně vyrobené logo Sugartown. Pak nám naprosto zpustošili byt, odlétli a já skočila z osmého patra za nimi (asi s předpokladem, že přiletí Gandalfův přítel orel a chytí mě, ale to nějak nevyšlo). Tímhle většinou moje sny končí, leknutím se vzbudím a tečka. Tentokrát ne, dopadla jsem na zem a zůstala paralyzovaná a polámaná na zemi a nemohla se pohnout. Trpěla jsem dlouho. Naštěstí mě ze zajetí hrozivé snu vysvobodila kočka, která mi jako vždycky skočila do postele, nestačila to ubrzdit a narazila mi svojí hlavou do obličeje. Takže odtud ten úlek. Za normálních okolností bych jí za to uškrtila, ale dneska jsem jí byla extrémně vděčná a málem jí udrbala k smrti. 

Lehké trauma jsem se rozhodla zahnat exkluzivní snídaní. Snídaně je přeci nejdůležitější jídlo dne, tak na ní nebudeme šetřit, ne? Budou lívanečky. Ty zaženou každý chmur. A mrkvové lívanečky? Hmmmm, ňam ňam.

Proč mrkvové? Tak tedy ve zkratce. Jmenuji se Martina a jsem závislá na mrkvi. A taky čokoládě. A na mangu, jahodách, arašídovém másle, šlehačce, zmrzlině, brokolici, jogurtech, tvarohu, granole, syrečcích, batátech, červené řepě a… No páni, měla bych se nad sebou vážně zamyslet… Ale o ostatních víceméně nevyléčitelných (nebudu vám lhát, zkusila jsem, selhala jsem) závislostech až jindy. Dnes si budeme povídat o mrkvi. Pro někoho divná úchylka, pro mě naprostá nezbytnost. Bez alespoň 1 mrkve denně bych byla v koncích. Přemohl by mě třas, náladovost, podrážděnost a tak Prostě závislost, jinak se to říct nedá. Většinou mrkev chroustám jen tak syrovou v práci, zírajíc tupě na další rozsáhlou tabulku či nepochopitelný graf na obrazovce svého počítače. Znáte to, když jí miluješ, není co řešit. A tak chroustám a chroustám, den za dnem, týden za týdnem. Asi bych byla šťastná, zdravá holka, kdybych mrkev nevyvažovala stejně urgentní denní potřebou čokolády (to když pracovní stres přitvrdí, což dělá s nevyhnutelností každý den). Zatímco čokoláda mi, při mé spotřebě (kdo, probůh, vynalezl 300 gramovou Milku?!), nejspíš opravdu škodí (zdravím svého pana doktora z interny, pracovně nazvaného cholesterolog), té mrkvové se jen tak zbavit nehodlám. Přinejmenším dokud zcela úplně nezoranžovím, haha. Takže pokud v obchodě potkáte dívku s velkým pytlem mrkve nebo dvěma, nebo divoce se přehrabující v přepravce s mrkví, či sklesle zírající na prázdnou bednu od mrkve, budu to s velkou pravděpodobností já. No, a protože mrkve není nikdy dost, cpu jí v podstatě do každého jídla, které to snese (takže do každého). Vřele vám doporučuji si nejdříve zjistit, zda váš muž netrpí prudkou alergii na mrkev (taky jste netušili, že existuje alergie i na mrkev?!), vyhnete se tak velmi nepěkné epizodě zahrnující otok jazyka a dalších součástí trávicího traktu, chroptění a zoufalé spěšné hledaní léků… Věřte mi, byla jsem tam a není to pěkné. Ehm, ale vážně jsem ho nechtěla zabít, věříte mi?! Ba naopak, protože ho miluju, poučila jsem se a nutím mu mrkev zásadně po tepelné úpravě. Jedním z našich nejoblíbenějších receptů (krom Carrot Cake cupcakes… Už vám asi začíná svítat, kdo stál za mrkvovo-dýňovými cupcakes, které jsme pro vás připravily na Street Food Festival. Ano, vinna v plném rozsahu O:-)) jsou mrkvové lívanečky s karamelizovanými ořechy a krémem ze smetany a krémového sýra. 

Už máte chuť? Hurá do toho.

dsc_9871-9267182

Mrkvové lívanečky s karamelizovanými ořechy a krémem ze smetany a krémového sýra

Ingradience:

Mrkvové lívanečky:

150 g mouky (já dávám celozrnnou)

50 g třtinového cukru (vlastně podle chuti, někdy dávám méně)

1 lžička prášku do pečiva (já dávám prášek do perníku)

1/2 lžičky sody

1/4 lžičky soli

1 lžička mixed spice (mám z M&S, určitě by šlo i perníkové koření)

1 lžička skořice

250 ml podmáslí

25 g rozpuštěného másla

1 vejce

1/2 lžičky vanilkového extraktu

200 g nastrouhané mrkve

půl hrnku nahrubo nadrcených vlašských ořechů

Krém:

smetana ke šlehání

kostička lučiny

2 balení vanilkového cukru (ale nejlepší je domácí)

K podávání:

oblíbená zavařenina (třeba morušová)

nasucho opražené ořechy

Postup:

1) Nejdříve zkaramelizujte ořechy. Jednu lžíci třtinového cukru vsypte do pánve a přidejte drcené ořechy a nechte zkaramelizovat a následně vychladnout. 

2) Do mísy prosejte přes sítko všechny suché ingredience. V druhé míse prošlehejte podmáslí, máslo, vejce a vanilkový extrakt. Tekutou směs nalijte na moučnou směs, přidejte strouhanou mrkev a karamelizované ořechy. Těsto stěrkou promíchejte. Pokud se vám zdá těsto příliš husté (to se u celozrnné mouky občas stává) nařeďte ho trochu podmáslím, mlékem nebo vodou. Na pánvi (pokud nemáte lívanečník) tvarujte lžíci lívanečky a opékejte na mírném plameni z obou stran dozlatova.

3) Na krém nejdříve vyšlehejte smetanu s jedním vanilkovým cukrem dotuha. Poté vmíchejte krémový sýr a v případě potřeby doslaďte druhým cukrem. 

4) Podáváme navrstvené, přelité krémem a případně doplněné zavařeninou a ořechy.

dsc_9874-4726016 dsc_9879-8046293

Mějte se krásně, 

vaše