Mrkvovo-dýňové cupcakes s Lotus (Speculoos) krémem

Ahoj všichni

Jaký jste měli týden? Myslela jsem, že my máme nejpernější týden za sebou, ale mýlila jsem se. Šeredně. Za posledních 7 dnů jsem nespala víc než 4 a půl hodiny denně, vypadám jako zombie (Netočí se tu v okolí nějaký zombie horor? Hlásím se dobrovolně do komparzu… Výrazně by ušetřili na maskách, kdyby mě zaměstnali coby oživlou mrtvolu) a nestíhám vůbec nic! Ani psát, ani fotit, ani… No prostě nic, to jste asi pochopili. Jsem zkrátka chudinka! Tak jo, litování sebe sama, to mi jde.
Ne, je mi jasné, že většina lidí má stejně nabitý program, jen o tom nefňukají a navíc u toho pravděpodobně vypadají kapku líp než já. Ale, ať máte za sebou jakkoli vyčerpávající chvíle, mám pro vás recept na své nejoblíbenější mrkvovo-dýňové cupcakes, které vás zaručeně nabijí pozitivní energií. Jsou totiž neodolatelné, vláčné a voňavé! A kdyby bylo té mrkve na vás málo (té totiž nikdy není dost), připravte si třeba ještě mrkvové lívanečky s karamelizovanými ořechy!

dsc_0035-2939038

Mrkvovo-dýňové cupcakes s Lotus krémem z karamelových sušenek a Lotus sušenkou (nebo taky Speculaas či Speculoos) 

Ingredience:

160g mouky (dávám půl hladké a půl polohrubé)

1 kávová lžička sody

1 kávová lžička prášku do pečiva

1 kávová lžička skořice 

1 kávová lžička mixed spice (nebo pumpkin pie spice nebo jde i perníkové koření)

2 vejce

160ml oleje

100g cukru krupice 

40g mandlí

40g vlašských ořechů

125g najemno strouhané mrkve

125g pyré z karamelizované dýně (oloupete, nakrájíte, posypete třtinovým cukrem, upečete doměkka na 180°C a pak rozmixujete dohladka)

Krém:

1/2 skleničky Lotus pomazánky z originálních karamelových sušenek

250 g měkkého tvarohu 

100 g lučiny (větší kostka)

125 ml smetany ke šlehání 

Na ozdobu:

Lotus sušenky (nadrcené)

Postup:

1) Nejdříve upečte a rozmixujte dýni, nastrouhejte mrkev, nasekejte ořechy a prosejte do mísy oba druhy mouky smíchané se sodou, práškem do pečiva, skořicí a mixed spice. Potom si ušlehejte vejce s cukrem a olejem do pěny a postupně stěrkou zamíchejte moučnou směs, ořechy, mrkev a dýni. Košíčky plňte do 2/3 a pečte na 180°C přibližně 12 minut (zkuste špejlí). Nechte vychladnout v plechu.

2) Připravte krém. Smíchejte Lotus pomazánku s tvarohem a lučinou. Ušlehejte smetanu a poté opatrně přimíchejte mix zbylých ingrediencí. V případě potřeby doslaďte, ale myslím, že naznáte, že je to úplně akorát (pokud nechcete zemřít na předávkování cukrem, v tom případě směle do toho)! Krémem naplňte zdobící sáček s uzavřenou hvězdičkovou špičkou.

3) Vychladlé dortíky ozdobte krémem a drcenými sušenkami.

dsc_0025-1332796 dsc_0038-7506049 dsc_0040-7917960

Mějte se fajn a neuvařte se v tom vedru zaživa,

P.S.: Tohle těsto je boží i jen tak – pokud chcete dobrou snídani a nechce se vám plácat se zdobením, přidejte do těsta pár rozinek, brusinek či sušených meruněk. Samozřejmě se dá použít klasický krém ze smetanového sýra, který k mrkvovému dortu neodmyslitelně patří.