Nejjednodušší malinovo-zázvorový koláč

Taky máte občas chuť na něco výjimečného, ale nechcete strávit v kuchyni celé věky? Já to mám stejně. Většinou si strašně užívám náročnější recepty a hodiny příprav, ale jsou chvíle, kdy jednoduše chci mít na stole koláč, ale bez zbytečné námahy a investovaného času. Třeba takhle v sobotu, když chci péct, aranžovat a fotit, ale zároveň taky odpočívat a jít do kina! Já vím, nejradši bych seděla na 10 židlích naráz. Ale můj zadek zvládá maximálně dvě. A není to moc pohodlné.

Všechno ale nakonec klaplo, takže jsem konečně viděla Krásku a zvíře. A od té chvíle, co jsme opustili kino se mi chce jen zpívat a tančit. Nejlépe v krásných žlutých plesových šatech s 2160 krystaly od Swarovského. Ach, to by bylo boží. Ale naprosto chápu, proč angažovali Emmu Watson a ne mě. Když pomineme takové detaily, že nejsem světoznámá herečka a anglicky mluvím jako hotentot, všechny ty krásně ladné a elegantní tance a čisté melodické zpěvy by vypadaly, jako když se kulhavý skřet rozhodne křepčit a k tomu kráká a skřehotá jako hejno vran. Mám pocit, že na Skřeta a zvíře by asi moc dětí nepřišlo. Lidí asi jo, přece jenom horory pořád dost letí, ale děti by asi chodili spíš za trest a rozhodně by se mnou nezpívali, jako ta holčička včera. Ale aspoň jedno mám s Belle společné (teda krom té dechberoucí krásy pochopitelně) – to, že nás celý svět považuje za nezařaditelné podivíny. Hurá, takže konečně nejsem ve škatuli „podivná knihomolka“ sama. Lepší společnost už jsem si ani nemohla přát. Jo a vlastně mám taky svého prince. Takže jsem v podstatě dvojčata. Víc už ani nechci :-)! Ne, dost vtipů, ta pohádka je fakt překrásná. A klidně bych si jí hned dneska střihla znovu. Takže pokud jste jí ještě neviděli, napravte to.

A když jdete po promítání ještě na procházku, protože je strašně krásně, a nakonec se příjemně unavení vrátíte domů a tam na vás čeká malinovo-zázvorový koláč, den už snad ani nemůže být lepší :-)! Šťavnaté maliny, lehce štiplavý kandovaný zázvor (pečením se štiplavost výrazně sníží), těsto nadýchané jako peřinka… Sen! Druhý den od upečení je stejně skvělý. Ráda bych slíbila, že i třetí, ale už jsme ho zvládli sníst. Smůla, asi ho budu muset upéct znovu

malinovo-z25c325a1zvorov25c325bdkol25c325a125c4258d-6648756

Jednoduchý malinovo-zázvorový koláč

Ingredience:

180 g hladké mouky

1 a ½ lžičky prášku do pečiva

1/4 lžičky mletého kardamomu
1/2 lžičky mletého zázvoru

špetka soli

100 g másla

100 g krupicového cukru

1 vejce

½ vanilkového lusku, dřeň vyškrábnutá

125 ml polotučného mléka

Na dokončení:

125-150 g malin

40 g kandovaného zázvoru

máslo a mouka na přípravu formy
moučkový cukr

Postup:

1) Troubu předehřejte na 180°C, kulatou dortovou nebo koláčovou formu o průměru 18-20 cm vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte papírem na pečení (včetně boků). 

2) Mouku smíchejte s práškem do pečiva, kardamomem, zázvorem a špetkou soli. Máslo šlehejte s cukrem, dokud nebude krásně nadýchané a poté přidejte vejce a vanilku a šlehejte do nadýchané pěny. Bude to trvat 5-10 minut. Po částech do máslové směsi zapracujte mouku s kořením a mléko. Těsto nalijte do připravené formy, povrch uhlaďte stěrkou, poklaďte malinami a posypte nakrájeným kandovaným zázvorem. (Nebo můžete maliny dát i do těsta. Polovinu těsta nalijte do připravené formy a posypte 50 g malin, zalijte druhou polovinou těsta, povrch uhlaďte stěrkou, poklaďte zbytkem malin a posypte nakrájeným kandovaným zázvorem.) Pečte přibližně 40 minut nebo dokud nebude špejle zapíchnutá do středu koláče po vytažení suchá. Pokud je potřeba v polovině pečení přikryjte alobalem a dopečte přikryté. Nechte vychladnout. 

3) Podávejte nakrájené na řezy. Můžete přidat kopeček zakysané smetany či šlehačky a čerstvé ovoce. dsc_1192-8740864
dsc_1202-9767670 dsc_1226-4955334
dsc_1238-8738831 dsc_1234-8580189 Mějte se krásně,