Pangasius se sýrovou peřinkou – Recept

600 g filetů z pangasia, 400 g čerstvého listového špenátu, 500 g brambor (vhodných na pyré), 3 vejce, 2 žloutky, 50 g strouhaného ementálu, 30 g jemné strouhanky, 100 ml smetany ke šlehání, 200 ml mléka, 100 g másla (celkem – část na opečení ryby, část do bramborové kaše a do bešamelu), 50 g hladké mouky, muškátový oříšek, bílý pepř, sůl

Z brambor uvaříme kaši, do které po zchladnutí zamícháme rozšlehaná vejce, část másla, sůl a nastrouháme muškátový oříšek. Kaši naklademe po obvodu vymazané zapékací mísy. Listový špenát spaříme, necháme okapat a navrstvíme do volného místa ve středu mísy.

Porce ryby osolíme, zprudka krátce opečeme na másle (ještě si část ponecháme na bešamel) a položíme na špenátové listy.Poslední část másla rozpustíme v kastrůlku, zasypeme hladkou moukou, prosmahneme, zalijeme mlékem, smetanou a krátce provaříme. Po mírném vychladnutí do bešamelu vmícháme dva žloutky, polovinu strouhaného ementálu a přisolíme. Omáčkou zalijeme obsah misky a dáme zapéct.Pět až deset minut před koncem zapékání posypeme povrch strouhankou promíchanou s druhou polovinou sýra.