Piškotová roláda s kořeněnými malinami a vanilkovým krémem

Jak jste si užili Velikonoce?

Musím říct, že já jsem byla letos naprosto velikonočně mimo. Ne, nebojte, nebyla jsem ušetřena výprasku. Dostala jsem od nastávajícího vařečkou, protože to se prý musí, abych neuschla a tak. Kdo ovšem viděl moje ještěrčí lýtka po zimě (a on je viděl), ten má zcela jasno, že přišel dost s křížkem po funuse, tudíž to celé byl pouze akt čirého násilí, abyste věděli No ale jednou ročně asi může bít on mě, že jo? Haha

No takže alespoň jedna tradice byla dodržena. Ale zbytek? Škoda mluvit! 

Ani jediné nazdobené vajíčko! Ale dneska jsem stejně podlehla, po práci dala 4 vajíčka vařit a k večeři byla pomazánka. Moje oblíbená s červenou cibulkou, pažitkou, kyselou okurkou, Lučinou a medovou dijonskou horčicí. Mňam. Chutím neporučíš :-)!

Co jsem zvládla statečně a (skoro) bez slz v očích byla nepřítomnost beránka. Mám na něj sice ty nejlepší vzpomínky, kdy jsem ho jako malá důmyslně topila v kakau ještě 4 dny po Velikonocích, ale nějak zvlášť po něm neprahnu. 

Co je ovšem katastrofa globálního rozsahu – nebyl mazanec! N-e-b-y-l! Chápete to? Já ne… Ale tohle fakt nebylo zapřičiněno (jen) mou leností. Opravdu! V obchodě neměli kvasnice! Nebyl tam ani drobeček. Nic. Zírala jsem na provokativně prázdnou krabici. Dokonce jsem se i fest ohnula, abych prozkoumala onen dotyčný spodní regál (to křupání popravdě neznělo moc optimisticky, ale o mé nedostatečné pružnosti či dokonce věkově nepřiměřené ztuhlosti taktně pomlčíme), a zoufale štrachala všude kolem, což u mě není obvyklé. Jasně, určitě vás napadne, že jsem mohla péct se sušenými, že jo? Ano, to by nebyl problém. Ale to bych se nesměla lehce šokovaná z absence droždí vypotácet z obchodu a odebrat se směrem ku domovu… Samozřejmě mi mozek sepnul asi po dvou krocích, ale odpor k další lidské interakci převážil (asociál hadr). Každopádně dnes byla zásoba sušeného droždí na horší časy doplněna a myslím, že se až do konce světa nemusím bát, že by mi došlo.  Domů jsme tedy přišli bez kvasnic. Smutný to den. Konec mazanců v Zaječí noře? Neee, toho bohdá nebude, abych se vzdala svého voňavého velikonočního bochánku… Dlouho jsem dumala, na co jiného mám vlastně chuť. A pak mě osvítil nápad! Mám neodolatelnou chuť na roládu. Na nadýchané piškotové těsto se svěžím ovocem a voňavým vanilkovým krémem. Na dezert lehký jako pírko. To je hned několik pádných důvodů, proč se postavit k troubě, ne :-)?  rol25c325a1da-7624174

Piškotová roláda s kořeněnými malinami a vanilkovým krémem

Ingredience:

5 vajec – bílky a žloutky oddělené

špetka soli

125 g krupicového cukru

125 g hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva

Kořeněné maliny:

200 g malin

125 g vody

1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu

1 lžíce krupicového cukru

muškátový oříšek

kardamom

Vanilkový krém:

250 g krémového sýra

250 g smetany ke šlehání

2 lžičky vanilkové pasty nebo semínka vyškrábnutá z 1/2 vanilkového lusku

moučkový cukr

Na ozdobení:

maliny

Postup:

1) Troubu vyhřejte na 180°C. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem ušlehejte do nadýchané světlé pěny. Mouku a prášek do pečiva prosejte přes jemné síto a přimíchejte ke žloutkové pěně. Nakonec do těsta ručně zapracujte sníh z bílků. Hotové těsto rovnoměrně rozetřete na plech pečlivě vyložený papírem na pečení. Pečte 8 – 10 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím párátka. Pokud ho vytáhnete čisté a suché, korpus je hotový. Mezitím namočte a pořádně vyždímejte čistou utěrku. Hotový korpus na ní vyklopte, stáhněte z něj papír a pevně zarolujte (i s utěrkou). Nechte vychladnout.

2) Maliny dejte do rendlíku, zalijte je polovinou vody, zasypte cukrem a přiveďte k varu. Větší kousky ovoce rozmačkejte vidličkou. V druhé polovině vody rozmíchejte škrob a směs vlijte k vroucím malinám. Za neustálého míchání krátce povařte. Ochuťte muškátovým oříškem a kardamomem (stačí trošička, jsou hodně aromatické). Nechte vychladnout a dejte vychladit do ledničky. 

3) Krémový sýr rozmíchejte s vanilkovou pastou. Šlehačku vyšlehejte dotuha a smíchejte s krémovým sýrem. Doslaďte moučkovým cukrem podle chuti. Dejte krém vychladit. 

4) Rozviňte roládu a potřete jí nejdříve malinami a poté 2/3 krému. Vždy, když potíráte plát těsta na roládu, začněte od „středu“, tedy části, kterou začnete rolovat (a budete tedy ve středu), směrem k okraji, ke kterému roládu rolujete. Vždy potírejte jen 2/3 – 3/4 plochy, okraj, ke kterému roládu rolujete nechte volný, při rolování se krém vždy trochu „pohrne“ a dostane se tak i na nepotřenou část. Roládu znovu zaviňte, začistěte vytlačený krém a pevně jí zaviňte do potravinové fólie. Dejte na pár hodin vychladit do lednice. Zbytkem krému naplňte zdobící sáček s krátkými hustými zoubky a dejte také vychladit. 

5) Po vychlazení roládu osvoboďte z fólie, ozdobte jí zbylým krémem a čerstvými malinami. Můžete jí i poprášit moučkovým cukrem. 

dsc_0677-9078561 dsc_0713-3293208 dsc_0667-3611803 dsc_0703-3889631 dsc_0737-8061263 dsc_0689-7548480 dsc_0680-3295675

Mějte se moc krásně a rolujte, co vám budou síly stačit,

vaše