Podzimní variace na Tarte Tatin a food konference START it!

Na food konferenci START it!, pořádanou Chefstarterem (inkubátor pro food projekty od Cheparade, jo je to trošku matoucí 🙂 jsem se přihlásila okamžitě, co jsem ji objevila na internet a to dokonce aniž bych si přečetla program. Ze zkušeností, které s projektem Chefstarter mám, jsem věděla, že to bude skvělá akce, na které se dozvím spoustu užitečných informací. A taky že ano. Pro registrované bloggery byl v rámci akce speciální program, který zahrnoval workshop s Tomášem Babincem (food dekor), Jankem z Popojedem.cz (Youtube), Eliškou Vyhnánkovou (fenomenální seminář o Facebooku a sociálních sítích) a pak take prohlídku Makra, přednášku Zomato a v neposlední řadě Storyous , což mě osobně dost nadchlo. Byl to prostě super den, který jsem strávila s holkama z Chefparade/Chefstarteru a ostatníma bloggerkama (je fajn si konečně přiřadit obličej k instagramovým účtům :D). A aby toho nebylo málo, holky pořadatelky si pro nás, bloggerky, připravili výzvu ve spolupráci s Rohlíkem. Z následujících 4 ingrediencí + 4 dalších, dle svého výběru (ani o špetku soli víc), jsme měli vytvořit recept na svačinku.

  • Hrušky

  • Brusinky

  • Vlašské ořechy

  • Žervé

 Já mám tenhle týden nějaké zatmění mozku a to o té svačince jsem si nepřečetla. Takže když jsem dostala rozpis surovin, nebyla bych ze Sugartown, abych nepomyslela na pečení. Přidala jsem máslo, vejce, cukr a mouku a vytvořila jsem velmi podzimní verzi klasického Tarte Tatin. A pokud se vám zalíbím určitě ho zkuste take.

pa241035-5921789  

Budete potřebovat:

  • 6 hrušek

  • hrst brusinek

  • hrst vlašských ořechů

  • 1 Žervé (200g)

  • 150g cukru krupice

  • 110g změklého másla

  • 2 vejce

  • 220g hladké mouky

na karamel: 100g másla, 75g cukru krupice

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180°C

  2. V hrnci/silné pánvi, která může do trouby rozehřejte máslo na caramel, přidejte cukr a nechte 5 minut karamelizovat

  3. Oloupejte hrušky, rozpulte, vyjměte jadřince a shora a zdola seřízněte do přibližně stejné velikosti. Já jsem ještě na hřbetě každí půlky udělala pár zářezů, aby se ten caramel lépe vpil.

  4. Poklaďte půlhy hrušek hřbetem dolů dokola do formy a take doprostřed.

  5. Ve větší míse našlehejte máslo s cukrem, přišlehejte vejce, poté prosátou mouku.

  6. Nakonec zašlehejte žervé a cast brusinek

  7. Těsto poklaďte lžící na hrušky a uhlaďte (já to dělala prsty, to šlo nejlépe).

  8. Dejte do trouby a pečte cca 40 minut (poté vyzkoušejte, jestli je upečeno špejlovým testem)

  9. PS: pokud mate horkovzduch, tak dejte pozor – peče o 20°C vice.

  10. Po upečení vyndeje, nechte 5 minut odstát a poté vyklopte dnem nahoru na připravený podnos/talíř.

  11. Posypte brusinkami a nakrájenými ořechy.

 

pa241029-1416893

 

pa241008-1708196

pa241031-5478820

 Musím přiznat, že jsem na konferenci spíš poslouchala, než fotila, ale něco málo přikládám níže
pa241042-7787534
pa241044-6750438
pa241050-5750690
pa241066-7698217 pa241058-3927434
pa241081-3177320
PPS: Velký dík Janče z Popečeníčka za to, jak se o nás hezky starala a vůbec celému týmu Chefstarteru/Chefparade.

Mějte krásný týden,