Slávky na bílém víně

Slávky na bílém víně by

dsc_6198-300x200-2902867

Ingredience na slávky: 500 g slávek, lžíce olivového oleje, 200 ml bílého vína (které máte rádi), červená cibulka, 2 menší stroužky česneku, 2 rajčata, lžička másla, hrst nasekané hladkolisté petržele, tymián, šťáva z čerstvého citrónu nebo limetky, mořská sůl a čerstvě namletý pepř.

Postup: Slávky důkladně očistíme a namočíme do vody na cca 15 minut. Poškozené a otevřené mušle vyhodíme. Cibuli a česnek nasekáme nadrobno, rajčata nakrájíme na malé kostičky. Ve větším hrnci orestujeme na rozpáleném oleji cibulku, přidáme nasekaný česnek a rajčátka. Po chvíli zalijeme směs bílým vínem a přidáme tymián. Vaříme na mírném plamenu, dokud se nám směs nezredukuje na polovinu. Dochutíme solí, pepřem a zakápneme šťávou z citrónu nebo limetky. Poté slávky přidáme do hrnce, přiklopíme pokličkou a vaříme zprudka asi 7 minut – dokud se slávky neotevřou. Na závěr přidáme máslo a zasypeme nasekanou petrželí.

Hotový pokrm podáváme s čerstvou celozrnnou bagetkou (cca 80 g).

Dobrou chuť Vám přeje

dsc_6204-300x200-5553522dsc_6269-300x200-2988362