Šneci s kandovaným pomerančem

Jestli jste se lekli už u nadpisu tohohle příspěvku, můžu vás uklidnit. Řeč nebude o skutečných šnecích (escargo, snails – prostě ne), ale o kynutých rolkách, přezdívaných šneci. Věřte mi, něco tak odporného, jako jsou ty plazivé slizké potvůrky ze zahrady bych nejen že nepozřela, ale rozhodně bych je nepodávala s kandovaným pomerančem. Naproti tomu vláčné kynuté těsto, ještě teplé z trouby, plněné pomerančovými kousky a pomerančovou kůrou se sladkokyselou tvarohovou polevou, to je jiná. Servírované k snídani vám vykouzlí úsměv na tváři, i když zrovna nemáte nejlepší den (….týden?….měsíc?). Někdy se prostě všeobecně nedaří, nicméně slibuju, že tihle šnečci se podaří vždycky. A to je na pečení to nejlepší 🙂

1-9062131

Na 12 ks budete potřebovat

Těsto

  • 1/2 kostky kvasnic

  • 1 vejce

  • 60g rozpuštěného másla

  • 180ml mléka

  • 60ml vody

  • 30g cukru krupice + 1 čajová lžička

  • špetka soli

  • 500g polohrubé mouky

Náplň

  • 50g změklého másla

  • 100g cukru krupice

  • 100g kandované pomerančové kůry

Poleva

  • 20g másla

  • 100g plnotučného tvarohu ve vaničce

  • 60g moučkového cukru

  • hrst pomerančové kůry (pokud nemáte biopomeranče, které se velmi špatně shání, použijte sušenou)

  • polévková lžíce citronové šťávy

+ Hrst pomerančové kůry na ozdobu

Postup

  1. V malém kastrůlku zahřejte mléko s vodou tak, aby bylo teplé, ale mohli jste do něj namočit kloub ukazováčku a nepálilo. Přelijte do hrnku a rozdrobte do něj kvasnice, přidejte lžičku cukru a dobře rozmíchejte. Nechte 5 minut pracovat.

  2. Ve větší míse našlehejte máslo s vejcem a cukrem (ideální je to dělat v robotu s hnětacím nástavcem, ale jde to i ručně, jen je to víc namáhavé). Mouku smíchejte se solí a polovinu přisypte k tekuté směsi. Pořádně promíchejte. Poté přilijte kvasnicové mléko, opět promíchejte a poté přisypte zbylou mouku a hněťte cca 5 minut, dokud těsto nebude dokonale propracované.

  3. Vezměte si jinou větší mísu, vymažte rostlinným olejem, těsto do ní překlopte, přikryjte potravinovou folií a nechte na teplém místě 2 hodiny kynout (mělo by zdvojnásobit svůj objem).

  4. Po vykynutí pomoučněte pracovní plochu a těsto ještě trošku propracujte rukama. Poté rozválejte na obdélník cca 45×25 cm.

  5. Rozválené těsto potřete změklým máslem, kromě spodního okraje. Posypte cukrem, pomerančovou kůrou a kandovaným pomerančem. Poté od shora dolů zaviňte. Spodní okraj potřete vodou a přitiskněte k rolce.

  6. Teď roli těsta v polovině rozkrojte. Obě poloviny překrojte ještě jednou v polovině. Teď máte 4 stejné díly a každý rozkrájejte na 3 zhruba stejné části.

  7. Vezměte si menší vysoký plech a vymažte ho rostlinným olejem, šneky do něj naskládejte uříznutou stranou nahoru (vidíte náplň) tak aby, měly mezi sebou místo (ještě nabydou).

  8. Přikryjte utěrkou a nechte půl hodiny odpočívat.

  9. Poté předehřejte troubu na 180°C a šneky pečte cca 28 minut (někdo 25, někdo 30 – záleží na troubě). Měly by hezky zezlátnout.

  10. Po vyjmutí upečených šneků spolu ušlehejte všechny suroviny na polevu. Úplně nakonec posypte zbylým kandovaným ovocem a podávejte ještě teplé. (když něco zbyde, můžete to potom ohřát v mikrovlnce)

p9080447-3507505 p9080442-5438649
p9080454-3581025 2-1421947

Pokud zrovna nemáte čas a chcete mít šneky k snídani, můžete těsto nechat kynout přes noc, nic se mu nestane 😉

Krásný den,