Tradiční vázané svatební koláčky

Já vím, já vím, mějte s tou mou svatební mánií ještě chviličku trpělivost, mám pro vás ještě jeden příspěvek, který se tak trochu točí okolo. Pořád se vezu na té strašně pozitivní svatební vlně… Vdávala bych se s radostí každý víkend, kdyby to nebylo tak logisticky náročné. Fakt! Ale ne nebojte, jsem sice maličko pošuk, ale takhle daleko jsem to ještě nedotáhla. (Manžel má povoleno nechat mě zavřít, až to překročí únosnou mez.) Dokonce jsem zprvu trochu váhala, když mě oslovila Kamča, kamarádka mé kamarádky, jestli bych jí neupekla pár svatebních koláčků na její srpnovou svatbu. Hele, M., nejsi trochu blázen? Vždyť jsi je nikdy v životě nepekla! To bude strašný masakr… Navíc jsem slyšela víc než strašidelné historky o tom, že se jich pečou tisíce a tisíce (a tisíceeeee) a že je to ta nejúmornější práce pod sluncem. Vlastně už v těch příbězích chyběl jen bezhlavý jezdec, poltergeist a párek pořádně krvelačných mumií.

Ale ta prosba byla tak milá a výzva zkusit nevyzkoušené tak lákavá, že jsem nakonec neodolala, všechny pochybnosti zapudila a kývla. A jsem za to šťastná jako blecha! Ukázalo se, že žádná hrůza se nekoná. Zkušební pečení dopadlo moc dobře a holky v práci i manželovi kolegové koláčky jednohlasně schválili. Nakonec jsem jich „naostro“ vcelku hravě během jednoho dne zvládla 8 kg. Navíc měla celá tahle akce jednu nespornou výhodu – umět svatební koláčky se prostě neztratí. Je to přesně ten typ receptu, který s radostí předáte dalším generacím a budete na to hrdí

Vlastně to má celé jen jediný zápor. Pokud jste totiž jako já, na svatbách se živíte VÝHRADNĚ svatebními koláčky. Začnete jablečnými coby předkrmem, pokračujete povidlovými, makovými a ořechovými místo hlavního chodu a celé to zakončíte dezertem v podobě tvarohových. Ke štěstí mi stačí málo Dobré svatební koláčky jsou prostě božské a nepřekonatelné – vláčné, obalené cukrovo-máslovo-rumovou krustičkou a akorát na dvě maličkatá kousnutí. (Dobře, tak jen na jedno, ale ráda bych alespoň vzdáleně budila dojem, že se je do sebe nehážu jako dobře trénovaný Otesánek. No nic. Pravda je krutá. Ach.) Když pak ale zjistíte, že jsou vlastně strašlivě jednoduché a že si je zvládnete upéct doma raz dva… Radím vám dobře, pořiďte si kalhoty na gumu hned teď 
Chvíli mi bylo líto, že mi bylo zakázáno pečení koláčků na naši svatbu (prý je to ten nejvíc nejhorší prohřešek či co), ale pak jsem si zpětně představila, jak bych byla celý den zaparkovaná u talíře a odmítala se hnout byť jen o píď a vlastně to asi bylo dobře. Jo, bez pochyby. 

Udělala jsem rozsáhlý průzkum a shromáždila moře receptů, zkombinovala je vzájemně, zapojila i pár svých vlastních pekařských poznatků (nakoupila tunu másla a hektolitr rumu) a myslím, že výsledek opravdu stojí za to. Rozhodně je nebudu péct jenom na svatby. A vy taky ne! Upečte klidně jen tak ke kávě nebo na jakoukoli oslavu. S těstem se naprosto skvěle pracuje a koláčky přibývají v podstatě samy (a ubývají taky zcela svévolně). 

Uvedené množství těsta je na 1 dávku koláčků (ta váží průměrně 1,4 kg). Náplně jsou taky na jednu dávku koláčků. (Tj. jedna dávka těsta podle receptu níže a jedna dávka jakékoli náplně = jedna dávka koláčků o váze 1,4 kg.) Pokud tedy chcete více druhů, udělejte úměrně více těsta nebo naopak každé náplně připravte méně.

svatebn25c325ad-9543212

Tradiční vázané svatební koláčky

Ingredience:

Na těsto:

30 g droždí

1 lžíce cukru

4 lžíce mléka

2 vejce velikosti M

250 g změklého másla

350 g hladké mouky

100 g polohrubé mouky

špetka soli

trocha strouhané citronové kůry (zhruba z 1/2 citronu)

Na dokončení:

150 g másla

4 – 5 lžic rumu

vanilkový moučkový cukr na obalení (zhruba 500 g)

Tvarohová náplň:

2 vykapané polotučné vaničkové tvarohy (tj. 500 g; den před přípravou náplně je překlopte do jemného síta vyloženého mušelínem, plátýnkem na výrobu sýra nebo čistou utěrkou a nechte vykapat v lednici, na závěr můžete tvaroh ještě „vymačkat“)

2 žloutky

moučkový cukr podle chuti

semínky z 1/4 – 1/2 vanilkového lusku

trocha strouhané citronové kůry (tak z 1/2 citronu)

2 lžičky vanilkového pudinku (prášku)

Povidlová náplň:

1 větší sklenice povidel (zhruba 400 g)

2 lžíce rumu

2 lžíce strouhaného perníku

2 lžičky vanilkového pudinku

1 lžička skořice

1/2 lžičky perníkového koření

moučkový cukr podle chuti

strouhané piškoty (nebo další strouhaný perník) na zahuštění

Maková náplň:

200 ml mléka

200 g mletého máku

2 lžíce rumu

3 lžíce krupicového cukru (nebo více podle chuti)

šťáva z 1/2 citronu

1/2 – 1 lžička skořice

6 drcených hřebíčků

strouhané piškoty na zahuštění

Ořechová náplň:

200 ml mléka

200 ml opražených strouhaných vlašských ořechů

2 lžíce rumu

2 lžíce meruňkové marmelády (ideálně bez kousků ovoce, v opačném případě ji rozmixujte)

1 lžíce krupicového cukru

1/4 lžičky skořice

1 lžíce strouhaného perníku

strouhané piškoty na zahuštění

Jablková náplň:

2 najemno nastrouhaná neoloupaná jablka

šťáva z 1/2 citronu

trocha strouhané citronové kůry (zhruba z 1/2 citronu)

3 lžíce krupicového cukru

2/3 sáčku vanilkového pudinku

semínky z 1/4 – 1/2 vanilkového lusku

1/2 lžičky skořice

strouhané piškoty na zahuštění

Postup:

Nejlépe den předem si připravte náplně a vyndejte z lednice máslo, aby bylo krásně změklé. Těsto je totiž sice z kvasnic, ale nesmí vykynout (já mu říkám nekynuté kynuté těsto), takže je nutné s ním pracovat opravdu rychle a mít předem připravené opravdu všechno. 

Tvarohová náplň:

Smíchejte všechny ingredience a vyšlehejte dohladka. Tvarohová náplň by měla být krémová ale zároveň pevná. Při slazení myslete na to, že koláčky se na závěr obalují v cukru. Naplňte tvarohem jednorázový cukrářský sáček, uzavřete ho svorkou a uložte do ledničky.

Povidlová náplň:

Povidla smíchejte s rumem, perníkem, pudinkovým práškem a kořením. V případě potřeby doslaďte moučkovým cukrem a dohustěte strouhanými piškoty nebo dalším perníkem. Náplň by měla být hezky pevná a hustá. Naplňte povidly jednorázový cukrářský sáček, uzavřete ho svorkou a uložte do ledničky.

Maková náplň:

Mléko svařte s cukrem, rumem a kořením. Vsypte mák a krátce povařte. Stáhněte z plotny, dochuťte citronovou šťávou, zahustěte strouhanými piškoty a nechte vychladnout. (Pokud vám náplň po vychladnutí příjde natolik tuhá, že by nešla do koláčků plnit pomocí sáčku, můžete ji naředit mlékem nebo rumem.) Makovou náplní naplňte jednorázový cukrářský sáček, uzavřete ho svorkou a uložte do ledničky.

Ořechová náplň:

Ořechy opražte na pánvi dozlatova. Svařte mléko s rumem, meruňkovou marmeládou, skořicí a cukrem. Přidejte opražené ořechy a krátce povařte. Poté odstavte, dohustěte strouhaným perníkem a strouhanými piškoty a nechte vychladnout. (Pokud vám náplň po vychladnutí příjde natolik tuhá, že by nešla do koláčků plnit pomocí sáčku, můžete ji naředit mlékem nebo rumem.) Ořechovou náplní naplňte jednorázový cukrářský sáček, uzavřete ho svorkou a uložte do ledničky.

Jablková náplň:

Jablka zbavte jádřinců a najemno nastrouhejte (loupat můžete a nemusíte). Okamžitě je smíchejte s citronovou šťávou, aby příliš nezhnědla. Vmíchejte cukr, citronovou kůru, skořici, vanilku a krátce povařte. Nechte úplně vychladnout a vmíchejte pudinkový prášek a lehce zahustěte strouhanými piškoty (množství záleží na „mokrosti“ jablek, ale směs rozhodně nemusí být úplně tuhá, o to se postará při pečení pudink). Jablečnou náplní naplňte jednorázový cukrářský sáček, uzavřete ho svorkou a uložte do ledničky.

1) Troubu vyhřejte na 180°C. Klasický obdélníkový plech vymažte máslem. 

Do mísy robotu rozdrobte droždí, posypte ho cukrem a nechte 2 minuty „pracovat“. Poté přilijte do mísy mléko a směs rozmíchejte na kašičku. Přidejte všechny ostatní suroviny, připojte hákový nástavec a nechte těsto krátce propracovat robotem, aby se vše hezky spojilo. Pak vzniklé těsto překlopte na vál a rychle propracujte rukama. Polovinu těsta dejte do lednice. 

2) Těsto vyválejte na 4-5 mm silný plát a nakrájejte na čtverečky zhruba 4×4 cm (z kapkou zkušeností můžete i 3×3 cm). Náplň vyndejte z lednice, ustřihněte cukrářskému sáčku špičku a doprostřed každého čtverečku těsta dejte trošku zvolené náplňe (prý by měla správně tvořit 50% hmotnosti koláčku; po pár pokusech dostanete ideální množství do ruky). Protilehlé rohy přitiskněte k sobě tak, aby vznikl maličký šáteček. Dejte si dobře záležet a spojte je důkladně. Stejně naložte i s druhou polovinou těsta. Koláčky skládejte těsně vedle sebe na plech a pečte odhadem 15 minut. Až budou krásně růžové i zespodu (koláčky z jedné dávky pokryjí zhruba 2/3 plechu, takže snadno uvidíte jejich barvu i ve spodní části) jsou hotové.

3) Nechte krátce vychladnout a ještě vlažné je máčejte v rozehřátém másle smíchaném s rumem a poté je obalujte ve vanilkovém moučkovém cukru. 

Aby mi šla práce rychleji od ruky, pomáhala jsem si velkým hrncem – dno jsem pokryla vrstvou koláčků, polila máslem, lehoučce (tohle je opravdu zásadní slovo – lehoučce) protřepala a poté přendala do velké mísy s cukrem a pořádně je obalila. dsc_0775-6041903
dsc_0786-3656869
dsc_0794-7999491
dsc_0828-1991515

Mějte se krásně,

Vaše