Vanilkovo-makový žloutkový krém s karamelizovanými krutony a ovocem

Mám dojem, že v jednom z minulých příspěvků jsem naši letošní mazancovou situaci vykreslila více než dostatečně. Já vím, já vím, jako správná blogerka bych velikonoční příspěvky měla pást před Velikonocemi. No jo. Měla, ale nestihla… Co se dá dělat. Jako trochu se stydím, ale vlastně ne tak docela Navíc vám můžu slíbit, že tuhle slast budete chtít jíst nejen na Velikonoce, ale i na Vánoce a mezi nimi taky! Třeba tenhle prodloužený víkend je pro tuhle snídani jako stvořený!
Jakožto milovník všeho kynutého bych klidně mazanec jedla měsíc v kuse k snídani, obědu i večeři… Jak bych potom ovšem vypadala je trochu jiný příběh. Ale byla bych šťastná jako blecha, fakt. Nicméně, abychom tu naši téměř týdenní mazancovou výpravu němeli příliš jednotvárnou, snažila jsem se ji co nejvíce ozvláštnit. Aby to nebyla nuda, chápete. 

První dva dny jsme jedli mazanec jen tak, s máslem a dokonalou citronovou marmeládou s vanilkou od Rose Garden. Jen si vzpomenu a začnu se přiblble usmívat. No, prostě ochutnejte. Potom přišly na řadu „experimenty“. Na Velikonoční pondělí ráno jsem chtěla přijít s něčím opravdu extra. (To abych nedostala tak velkej nářez, rozumíte) Původně měla být velikonoční roláda, ale to je jiný příběh. Ale co vymyslet se starším mazancem, aby to bylo dokonalé a nebyl to francouzský toust (Nebojte, ten přišel o den později na řadu taky…)? Zasnila jsem se a přemýšlela, na co mám opravdu největší chuť.
A měla jsem chuť na buchtičky se šodó nebo domácí vanilkový pudink s loupákem… A no… Na všechno dohromady. A tak jsem vymyslela (a myslím, že to byl vskutku geniální počin) domácí vanilkový žloutkový krém s nemletým mákem a k tomu jsem opekla krutony z mazance na másle s trochou cukru. Přidala jsem čerstvé ovoce, protože bez toho si neumím ráno představit. Byla z toho snídaně, na kterou se nezapomíná. A kterou budeme jíst nejen na Velikonoce. Krutony totiž můžete zcela snadno vytvořit i z vánočky, loupáku, briošky a trochou představivosti (a trochou cukru a másla navíc) i domácího toustového chleba. Nebo si do krému natrhejte croissant. Ale krutony z kynutého těsta, na povrchu zlaté a křupavé a uvnitř nadýchané, to je naprostá pohádka.

vanilkovo-makov25c325bd2b25c525beloutkov25c325bd2bkr25c325a9m2bs2bkaramelizovan25c325bdmi2bkrutony2ba2bovocem-5060239

Vanilkovo-makový žloutkový krém s karamelizovanými krutony a ovocem

Ingredience:

400 ml mléka

1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá

20 g škrobu

2 žloutky

1 lžíce krupicového cukru

1 lžíce nemletého máku
1 lžička rumu (nemusí být)

Karamelizované krutony:

2-3 plátky mazance (lze použít i vánočku, loupák, briošku, croissant,…)

1-2 lžíce másla

moučkový cukr

K podávání:

čerstvé ovoce

Postup:

1) Tři čtvrtiny mléka nalijte do rendlíku, vsypte cukr a přiveďte k varu. Zbytek mléka, škrob a žloutky dokonale prošlehejte a za stálého míchání vlijte k vroucímu mléku. Míchejte a vařte 2 minuty. Stáhněte z plotny a vmíchejte mák a rum. Rozdělte do talířů.

2) Mazanec či jiné zvolené pečivo nakrájejte na kostky. V pánvi rozehřejte máslo. Mazanec vyskládejte do pánve tak, aby byl pouze v jedné vrstvě (pokud se nevejdou všechny kousky naráz, opečte je ve více etapách) a poprašte moučkovým cukrem podle chuti. Opékejte z obou stran dozlatova.

3) Žloutkový krém podávejte s mazancem a čerstvým ovocem.
dsc_1515-3584084 dsc_1504-1269746
dsc_1521-3277666
dsc_1523-7126671
dsc_1550-4425221

vaše