Vánoční sýrová nakládačka

Dobré odpoledne,

Vánoce se nezadržitelně blíží (hurá hurá) a my se vám budeme snažit ulehčit vymýšlení dárků pro nejbližší, jak jen to půjde. Dnes malým rozhovorem a zároveň vánoční inspirací od Katky Žáčkové, což je nejen moje kolegyně v Bontonfilmu, ale hlavně autorka vítězného receptu Peloton v soutěži Velká sýrová nakládačka č. III (2009). Katka byla tak hodná, že speciálně pro náš blog vymyslela originální hermelínový recept, ale nebudu předbíhat – pojďme na to…

Jak jsi se dostala k soutěži a co tě přimělo k účasti?

Soutěž založily moje bývalé kolegyně původně jen v rámci společnosti, ale pak se z toho stala veřejná akce. No a já si chtěla vyzkoušet, jak se to dělá.

Kde jsi hledala inspiraci pro recept?

Soutěží se ve dvou kategoriích – vzhled a chuť. Pro vzhled jsem hledala inspiraci ve svém koníčku – cyklistice a co se týče chuti, tak jsem chtěla spíše něco tradičního.

Jak soutěž probíhala, účastnila jsi se i dalších ročníků? Jak se soutěž vyvíjí?

Soutěž probíhá na jednom místě, kde hodnotí odborná a laická porota. Za laiky hodnotí vybraní účastníci akce (vylosovaní z místní tomboly) a za profesionály bych zmínila profesionální kuchaře, food novináře, food bloggery a zástupce Sedlčanského Hermelínu. Účastnila jsem se i potom, dokonce jsem se jednou ještě umístila na stupních vítězů a letos jsem byla v porotě.

Soutěž se určitě rozvíjí a zvětšuje. Každý rok přibývají návštěvníci, ale počet soutěžících je vždy omezený (hlavně proto, aby porotě nebylo z přemíry vzorků špatně J). Je to asi i díky tomu, že se o ní mluví v médiích (organizátorky byly například v Dobrém ránu a Sama doma). No a díky soutěži taky došlo k vydání kuchařky (pozn. viz níže), což k její popularitě určitě přispělo.

Tvůj recept umístili do stejnojmenné kuchařky, která vyšla v květnu 2014. Jak se ti líbí ostatní recepty – máš tam nějakého favorita?

Recepty jsou super, mým favoritem je Kicoš (odkaz zde). Na kuchařce je skvělé, že se recepty dají rozvíjet a obměňovat, což je vlastně super na nakládání hermelínů všeobecně – že se s tím dá hrát a zkoušet pořád něco nového. Zároveň je tam spousta surovin, které by mě třeba nenapadlo použít – rozhodně doporučuji.

Co tě baví, kromě nakládání sýrů? J

Už zmíněná cyklistika, knihy a hodně kino…

img_4252-2076985

img_4266-6565562
Hermelín a Katka u nás v kanceláři 🙂

Nakládaný hermelín je skvělý dárek. Poprosila jsem tedy Katku, aby speciálně pro vás, čtenáře Sugartownu, vymyslela recept na vánoční hermelín. Tady je:

Datlový hermelín s ořechy

  • hermelín – podélně rozpůlit

  • datle – nakrájet do rozpůleného hermelínu a nasypat dokola do sklenice

  • vlašské ořechy – nasypat do sklenice, případně i nakrájet na drobné plátky a vložit do rozpůleného hermelínu

  • 1 cibule – nakrájet a nasypat do sklenice

  • sladká paprika, pepř – nasypat do rozpůleného hermelínu

  • tymián, rozmarýn – nasypat do sklenice

  • stroužek česneku – přidat do sklenice

zalít slunečnicovým olejem a nechat 4 dny odstát na chladném místě. Hermelínů můžete udělat kolik chcete, stejně tak množství ostatních složek je čistě na vás – já bych rozhodně nešetřila na cibuli a česneku J

img_4261-4655528
img_4265-1804400

img_4270-9736109
Pepa venku ze sklenice 🙂

img_4274-4256470
img_4276-8803058
img_4280-5486600

img_4283-3108445
A takhle vypadá uvnitř

img_4289-1253322
Mňam 🙂

PPS: kuchařku Velká sýrová nakládačka si můžete pořídit například zde

Dalšími tipy na dárky a vánoční dobroty vás budeme zásobovat zase příště.

Krásný víkend,