Veganský čokoládový dort

Pěkný jarní den,

o víkendu jsem byla sama doma (drahý odjel do rodné vsi), a abych ten čas smysluplně využila, pozvala jsem kamarádky na sleep-over párty, jako za starých časů. Když přišlo na řešení toho nejpříjemnějšího – jídla – s hrůzou jsem si uvědomila, že jedna z kamarádek je veganka (teprve od nedávna, proto ten šok) a že vlastně nemůžu upéct cupcaky, ani udělat nachos se sýrem (Život bez sýra? Nepředstavitelný!). Nebudu vás dlouho napínat, nakonec to dopadlo tak, že jsem vaření nechala přímo vegekamarádce, ale pečení jsem se vzdát nehodlala :)… Daly jsme hlavy dohromady a nakonec vyhrál tenhle čokoládový dort, který už se jí v minulosti osvědčil. A osvědčil se i teď – takhle vláčné těsto jsem snad ještě nejedla. Chutná lehce po banánu a v kombinaci s tím báječným čokoládovým krémem je to naprosté blaho. Chcete vědět jak na něj? Čtěte dál (a není to vůbec těžké)…

img_5401-2735569

Veganský čokoládový dort

Korpus:

  • 150 g cukru 
  • 70 g rostlinného tuku (ideálně bio) 
  • 130 g polohrubé mouky 
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva 
  • 50 g holandského kakaa 
  • 1 zralý banán, rozmačkaný vidličkou 
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu nebo pasty (nebo semínek z vanilkového lusku) 
  • 100 ml mandlového mléka (nebo jiného rostlinného) 

Krém:

  • 300 g vegan čokolády (pokud budete dělat pro nevegany, klidně použijte obyčejnou) 
  • přibližně 1/2 plechovky kokosového mléka o objemu 400 ml – tužší usazená část (mně se osvědčilo z Marks&Spencer – pozor, ne odtučněné) 
  • 1 zralé měkké avokádo 
  • 50 ml datlového sirupu (seženete v bio potravinách; klidně ho vynechte nebo dejte méně, řiďte se sladkostí čokolády a především vlastní chutí) 
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu nebo pasty (nebo semínek z 1/2 vanilkového lusku) 

Na ozdobu:

Postup je následující:

Korpus:

1) Troubu dejte předehřát na 170°C na horní + spodní ohřev. 

2) Ve větší míse šlehejte rostlinný tuk s cukrem (ideální je ruční šlehač nebo robot, ale jde to i postaru vařečkou). 

3) Zvlášť v další misce smíchejte suché ingredience – mouku, prášek do pečiva, kakao a poté po malých částech přišlehejte k máslu s cukrem. 

4) Dále přišlehejte vanilkový extrakt, rozmačkaný banán a mandlové mléko. Konzistence těsta bude poměrně tekutá, ale toho se nelekejte. 

5) Vymažte a vysypejte dortovou formu (já mám o průměru 26 cm) a těsto do ní vlijte. Dejte do trouby a pečte cca 25 minut. Doporučuji po 20 minutách zkusit špejlovým testem v jakém je korpus stavu (každá trouba peče trošku jinak). 

6) Až bude korpus upečený, vyjměte z trouby a stále v pečící formě odložte na žáruvzdorné místo chladnout (mě překvapilo, že upečené těsto neklade odpor, jako klasická těsta, ale když na něj sáhnu prstem, zůstane v něm důlek). 

Krém a dokončení:

1) Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu do tekutého stavu bez hrudek. 

2) Přilijte polovinu kokosového mléka. 

3) V mixéru nebo jiném robotu se sekáčkem rozmixujte avokádo do konzistence pasty a přimíchejte k čokoládě. 

4) Přimíchejte datlový sirup a vanilkový extrakt. 

5) Celý krém ještě prošlehejte ručním šlehačem. 

6) Nalijte krém rovnoměrně na korpus (stále v dortové formě) a dejte do lednice na 4 hodiny ztuhnout. 

7) Po ztuhnutí dort vyjměte z formy (kraje je dobré oddělit tenkým nožem, aby se vám dort nepotrhal, kdyby se přichytil). 

8) Ozdobte datlovým sirupem (já tam udělala takový klikyhák). 

img_5394-8910225
img_5400-1178515
img_5402-6565724
img_5415-6789276

P.S.: Jediné, co mi chybělo k naprosté dokonalosti byl kopec šlehačky – v tomto případě kokosové :).

Musím říct že jsem nečekala, jak hrozně dobrý ten dort bude. Dala jsem ho potom ochutnat mému drahému (vyhlášenému labužníkovi) a oblizoval se až za ušima a musela jsem slíbit, že ho znovu upeču. 

Příjemné pečení vám všem,

vaše T.