Veleslavné nachos

DBŽJP!!! Aneb – díky bohu, že je pátek 🙂

Tenhle týden stál za to. V práci mi přibyla práce za odcházejícího kolegu a tak mám od tohoto týdne úvazek za 2 lidi – hurá… Do toho slušné nachlazení a hned máte diagnózu „asi se střelím“. Když už vážně nevím, jak si zlepšit náladu, udělám svoje proslavené nachos. A jím je z pekáče holýma rukama. A hned je mi líp (pak to většinou končí smrtelným přežráním, hekáním a fňukáním, ale to sem teď nepatří). Tyhle nachos nicméně nemiluju jen já, ale prakticky každý, kdo je ochutnal. Pokaždé, když se případné návštěvy (nebo mého drahého) zeptám co by si dali, odpověď je vždycky stejná – nachos. Garantuju vám, že díky téhle dobrotě z vás rázem bude oblíbený hostitel (možná je masová i vegetariánská varianta, takže potěšíte vážně každého….kromě veganů, ale jestliže si někdo dobrovolně vybere nejíst sýr, tak si o to koleduje 🙂 bez urážky). Včera jsem si k nim pustila kuchařská videa na youtubu a byla jsem na vrcholu blaha (což mi vydrželo jen do zazvonění budíku, ale co už). Po pravdě jsem vám je chtěla sepsat už mockrát, ale bohužel vždycky zmizí dřív, než je stihnu vyfotit. Včera se ale podařilo a tady to je. (nelekejte se obsáhlosti – prakticky je to jen o krájení a vrstvení a pak chvilku pečení a pak „nebe v hubě“).

img_4904-3294392

Ingredience – záleží, pro kolik lidí várku děláte a jak velký máte pekáč. Já toho nikdy nedokážu udělat málo, tak proto množství níže, nicméně si to určitě upravte podle sebe (suroviny můžete ubírat a přidávat podle chuti). Tak tedy:

  • Pytel nachos

  • 1 konzerva krájených rajčat

  • 1 rajský protlak

  • 1 červená cibule

  • 1 stroužek česneku

  • trocha nakládaných jalapeňos – podle chuti

  • 200g mletého masa (já nakupovala v Bille, takže jsem z té tragédie tam vybrala malé balení vepřové plece a 100g oravské slaniny, to jsem namlela a půlku použil na omáčku na špagety a druhou o 2 dny později na nachos)

  • 1 balení cherry rajčat

  • 1 pórek

  • 1 balení oliv

  • 300g sýra Gouda

img_4880-9736226 img_4877-2499519

A varianta pro nachlazené – pokud chcete vypálit bacily, doporučuju smíchat 1 kysanou smetanu a 3 stroužky čerstvého strouhaného česneku… Jen se ujistěte, že si vaši společníci dají také 😉

Jak na to:

1. Salsa 

červenou cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Jalapeňos nakrájejte také nadrobno a přidejte k cibuli. Chvilku restujte a poté přidejte krájená rajčat a protlak. Nechte dvě minuty prohřát a odstavte.

2. Maso

Druhou půlku cibule dejte do pánve osmahnout na trošce oleje, přidejte mleté maso, česnek, osolte a opepřete a míchejte, než bude maso téměř hotové.

3. Zelenina

Pórek očistěte a nakrájejte na tenká půlkolečka, cherry rajčátka umyjte a nakrájejte na poloviny (nebo čtvrtiny). Olivy slijte a přepulte (většinou to jde prstama).

4. Sýr

Sýr nastrouhejte nahrubo

5. Předehřejte troubu na 170°C

6. Vrstvěte

Do pekáče dejte vrstvu nachos, pokapejte salsou, pak posypte zeleninou, masek a sýrem a opakujte, dokud nenaplníte celý pekáč. Potom dejte do trouby a pečte cca 16 minut (jde o to, aby se sýr všude rozpustil, ale nachos se úplně nerozmočily).

img_4882-7356541
img_4886-5937213
img_4895-9226848
img_4899-3207582 img_4916-8680803

No a potom vezměte prkýnko, ubrousky, dejte doprostřed stolu a hodujte.

PS: fotky nejsou kdoví co, ale slibuju, že až ochunáte, tak mi to odpustíte 🙂

Krásný víkend,