Vepřová panenka plněná

Vepřová panenka plněná: Vložil : Zbyněk Hovorka | Datum přidání: 19-01-2011 Přísady:

2 Vepřové panenky, 50g šunka, 50 gramů sýr, 250 ml smetana, pepř mletý, sůl, hladká mouka (dle potřeby), olej

Návod:

Panenky podélně nařízneme a naklepeme tak, aby nám vzniknul širší dlouhý plátek. Maso osolíme a okořeníme pepřem. Na střed plátků pokládáme střídavě šunku a sýr. Poté maso sbalíme a upevníme párátky, nebo provázkem tak, aby se panenka nemohla rozbalit. Dejte pozor hlavně na konce ať jsou pěkně pevné, při pečení by nám mohl vytéct sýr. Takto sbalené panenky zprudka opečeme po všech stranách a pak snížíme plyn a pečeme je na mírnějším ohni. Opečené maso podlijeme polovinou smetany a trochou vody, pak jej přiklopíme pokličkou a ještě pár minut dusíme (5). Je-li potřeba podlijte během dušení trochou vody. Hotové maso vyjmeme z omáčky a přidáme druhou polovinu smetany do které jsme si nasypali trochu mouky a pořádně jí rozmíchali. Tím omáčku zahustíte, klidně se nebojte dát více/méně smetany podle toho jakou přílohu budete k panenkám mít. Pokud brambory a rýži, dejte klidně smetany, nebo vody více ať nemáte přílohu suchou. Před koncem omáčku dochutíme solí. Panenky zbavte párátek, nebo provázku a překrojte troku šikmým řezem (lépe to vypadá).

Doporučené přílohy: Hranolky, vařený/opečený brambor, rýže, krokety, chléb