Zelňačka (bílá) – Recept

bílé kysané zelí, brambory, párky (nebo klobása), olej, cibule, mouka (na cibulovou jíšku),
polévkové koření (Klasik), sůl, Tatra mléko (nebo smetana)

Do jednoho hrnce dáme vařit zelí a do druhého brambory na kostičky. Nikdy nevaříme dohromady, jinak zůstanou brambory na povrchu tvrdé. Až je zelí měkké a brambory středně, dáme je dohromady do hrnce. Nakrájený párek na kostičky přidáme do hrnce. Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Když je dozlatova přidáme mouku a za stálého míchání uděláme řídkou kašičku (jíšku). Jíšku oprahneme do zlatova a poté za stálého míchání ji vléváme do polévky. Chvíli povaříme a okořeníme solí a polévkovým kořením. Na zjemnění polévky za stálého míchání vléváme Tatra mléko.