Zelňačka (posilvestrovská) – Recept

300g paprikové klobásy, 300g kysaného zelí, 4 brambory, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 2 – 3 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce mleté papriky, trocha mletého nebo drceného kmínu, 1 kostka Masoxu nebo hovězího bujonu, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 200ml zakysané smetany

Cibuli oloupeme, nasekáme ji na drobné kostičky a osmahneme na rozehřátém sádle. Přidáme překrájené kysané zelí i s lákem, osolíme, opepříme a okořeníme trochou kmínu. Podušené zelí zalijeme vodou, přidáme kostku bujonu a mletou papriku. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme je v osolené vodě v jiném hrnci. K zelí dáme vařit klobásu nakrájenou na tenká kolečka a zahustíme moukou, kterou rozmícháme v trošce studené vody. Do polévky vlijeme brambory i s vodou, ve které se vařily, a podle chuti přidáme buď sladkou, nebo pálivou mletou papriku. Nakonec polévku podle chuti přisolíme a opepříme, dochutíme česnekem a na talířích doplníme porce kopečkem zakysané smetany a zelenou petrželkou