Zelňačka – světlá – Recept

400 g kysaného zelí, 1 velká cibule, 250 ml sladké smetany, 200 g zakysané smetany, 3 lžíce hladké mouky, sůl, kmín, 3 – 4 brambory, kousek uzeniny (klobása, párek,…), olej

Zelí překrájíme na menší kousky, kdo chce, může ho propláchnout studenou vodou, aby nebylo tak kyselé. Zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme, přidáme pokrájenou cibuli a vaříme do měkka. Mezitím ve smetaně rozkvedláme mouku a přes sítko vlijeme k měkkému zelí. Rozmícháme a povaříme. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu, důkladně rozmícháme a jen chvilku necháme přejít varem. Podle chuti dosolíme. Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostičky a v osolené vodě uvaříme do měkka. Uzeninu rovněž nakrájíme na kousky a na trošce oleje osmažíme. Na talíř dáme hromádku brambor, lžíci osmažené uzeniny a zalijeme polévkou.