Zelňačka

Když začíná léto, a je pořádné vedro, má většina lidí chuť na zmrzlinu, saláty, meloun a ostatní osvěžující jídla. Já mám chuť na hutné polívky a omáčky (jsem cvok, já vím). A není prostě nic lepšího než babiččina bílá zelňačka. Doma ji tradičně děláme na štědrý den k obědu, jelikož v ní není žádné maso (a my chceme vidět zlaté prasátko, že). Já ji dělám nehledě na roční období nebo počasí, protože ji prostě miluju… Chápu, že v horku si ji asi nedáte, ale minimálně si ji můžete založit pro chladnější dny. Je to totální comfort food (přísahám, že funguje) a navíc je to superjednoduché.

img_2854-1865715

Připravte si:

1 balíček kyselého zelí (ideálně otické, nebo pokud jste můj děda a máte domácí)

0,5 l smetany

3 lžíce hladké mouky

brambory (cca tolik, aby nakrájené zaplnily 1/3 hrnce, ve kterém vaříte)

ocet 

sůl

drcený kmín

4 vejce natvrdo

Postup:

Ve studené osolené vodě vařte brambory, dokud nebudou skoro hotové. Potom přidejte zelí (nejdřív ho ochutnejte, pokud by bylo moc kyselé, tak ho properte ve vodě) a vařte 5 minut. Ve smetaně rozkvedlejte mouku a přilijte. Vařte ještě 15 minut, aby se mouka zavařila. Mezitím uvařte vejce a hotové oloupejte a nakrájejte na velké kostky. Polévku ochutnejte a podle chuti přidejte sůl, ocet a kmín. Nakonec vhoďte dovnitř nakrájená vejce. No a můžete jíst. Neříkala jsem, že je to neskutečně jednoduché? 🙂 Já prostě miluju zelí….

img_2845-2936170

img_2847-1741464
Vajíčka „natesejte“ nahrubo

img_2855-8363749

img_2860-2675818

img_2861-7889608
A tady už jsem to nevydržela a pustila se do toho 🙂

Pokud máte svůj rodinný recept na zelňačku, o který byste se chtěli podělit, tak prosím sem s ním! 

Jinak přeju dobrou chuť.